Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane

Długie, niespieszne, leniwe śniadania w sobotnie albo niedzielne poranki – takie rytuały, które decydują o urodzie życia. Naprawdę warto im ulegać i warto rozpieszczać siebie nawzajem. Śniadanie do łóżka to najlepszy prezent, jaki możemy podarować ukochanej osobie. To doskonały sposób na miłe rozpoczęcie dnia. Co na nie przygotować? Agata proponuje pyszne bułeczki maślane. Doskonałe nie tylko na śniadanie.

Nie tylko na śniadanie

Bułka maślana to smakołyk śniadaniowy, który równie dobrze można zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Pasuje też do kawy czy do szklanki mleka. Można ją jeść bez niczego albo posmarować konfiturą własnej roboty czy miodem.

Bułki maślane

Składniki na 8-9 bułek:

2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g)

80g roztopionego masła ( około 6 łyżek)

2/3 szklanki ciepłego mleka

16g drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 duże jajko

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do mąki. Następnie wbijamy jajko (odkładamy łyżkę jajka na glazurę) i wlewamy lekko przestudzone masło. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy na blat, Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 (jeśli wolimy większe bułki) lub 9 części (jeśli wolimy mniejsze bułki), i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 10 minut przed końcem wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, lub mieszaniną jajka z mlekiem (do pozostawionej wcześniej łyżki jajka dodajemy łyżkę mleka i razem mieszamy). Pieczemy bułki 18-20 minut na drugiej półce od dołu w funkcji piekarnika grzanie góra- dół.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy około 20 sekund/zamknięte naczynie/obroty 2. Następnie dodajemy jajko, masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 1,5 minuty/zamknięte naczynie/kłos, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na bułki maślane w wersji do wydruku i PDF

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *