W królestwie smaku, czyli wyrafinowany królewiec

Znaleźć się na moment albo na dłużej w zaczarowanej krainie? Chyba każdy ma na to ochotę. Najlepiej kiedy ta kraina jest naszym osobistym królestwem. Takim, w którym czujemy się doskonale. Może to być także królestwo smaku. Słodkiego, ale nie przesłodzonego. Wyrafinowanego i odświętnego. Takiego, do którego przenosi nas klasyczne ciasto królewiec. To ciasto wyborne i wytworne. Na elegancki podwieczorek czy na świąteczne przyjęcie. Albo po prostu do codziennej kawy, kiedy potrzebujemy sobie osłodzić humor, ale nie przesadzając przy tym z cukrem.

Królewskie smaki

Królewiec to ciasto, które przypadnie do gustu osobom, które lubią słodkości, ale takie bardziej stonowane. Rewelacyjnie podkreśli smak aromatycznej kawy. Poza tym bardzo ładnie wygląda. Czekoladowo i królewsko.

Królewiec

Ciasto I

Składniki:

2,5 szklanki mąki

15 dkg masła

0,5 szklanki cukru pudru

1 jajo

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części,upiec 2 placki.

Ciasto II (biszkoptowe)

Składniki:

1 szklanka cukru

4 jaja

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić mikserem 4 białka, następnie dodać cukier i nadal ubijać, potem dodać żółtka i ubijać minimum 2 minuty, potem dodać obie mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec około 20min w temperaturze 170 stopni, w blaszce o standardowych wymiarach.

Masa budyniowa

Składniki:

250g masła

0,5 litra mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

Wykonanie masy

Z mleka odlać 0,5 szklanki, dodać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać mleko z mąką i zagotować jak budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia.

Na pierwszy placek nasączony gorzką herbatą z cytryną wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, też nasączamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem i nasączamy.

Wierzch smarujemy polewą czekoladową lub lukrujemy.

Polewa czekoladowa

60 g masła

6 łyżek mleka

4 łyżki cukru

5 łyżek kakao

Wszystkie składniki zagotować, potem mieszać, aż polewa wystygnie,wylać na ciasto.

Przepis n Królewiec w wersji do wydruku i PDF

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *