Piątkowe danie, czyli ryba w porach

Piątek, zwłaszcza w okresie postu, to najlepszy czas na podanie rybnego dania. Najlepiej takiego, które zostało przygotowane w sposób dietetyczny. Pyszne danie dla całej rodziny, która pod koniec pracowitego tygodnia spotka się przy jednym stole. To jest to, na co czekać będą wszyscy domownicy zmęczeni już wędrowaniem do pracy, domu czy przedszkola. W piątkowe popołudnie czy wieczór przyjemnie zasiąść wspólnie za stołem, żeby delektować się prostym, ale jakże bogatym w składniki odżywcze daniem. Takim, które w fantastycznym stylu i w dobrych humorach wprowadzi nas w czas weekendu.

Pomysł na zdrowy obiad

Jak przygotować rybę, żeby danie było naprawdę zdrowe? Oto porady, które podsuwa Agata. Proste sprawy, które wpłyną korzystnie na jakość przygotowywanych dań i stan naszego zdrowia. Naprawdę warto zmienić stare przyzwyczajenia kulinarne.

Pieczenie w folii jest alternatywą dla klasycznego smażenia. Pieczenie w folii nie powoduje tak dużej utraty składników odżywczych (np. straty witaminy C czy witamin z grupy B są dużo mniejsze) jak w przypadku smażenia. Ponadto pieczenie w folii zapewnia równomierne tępo ścinania się białka, co powoduje, że potrawa jest bardziej lekko strawna. Inaczej niż w przypadku smażenia, gdzie białko ścina się nierównomiernie, co skutkuje tym, że otrzymujemy bardziej ciężkostrawny posiłek.

Ryba w porach

Składniki:

2 filety z ryby (ok. 400-500g)

1 por (ok.  150g)

1 cebulka (ok. 90-100g)

3 łyżki masła (ok. 50g)

sól

pieprz

sok z cytryny

Wykonanie

Por (białą i lekko zielonkawą część) kroimy wzdłuż na pół, a następnie w drobniutkie półplasterki, cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pora i cebulkę, lekko solimy i smażymy całość około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę umieszczamy na kawałku folii aluminiowej, na wierzch ryby kładziemy pora z cebulką, lekko dociskamy dłonią do ryby. Folię składamy tak, aby ryba wraz z porem była całkowicie przykryta (robimy coś w rodzaju koperty). Pieczemy na blasze piekarnikowej w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni przez około 30 minut (mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia rozwijamy folię po to, aby por lekko nam się zrumienił).

Przepis na Rybę w porach w wersji do wydruku i PDF

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *