Kolorowo i zdrowo, w oczekiwaniu na wiosnę

Kiedy wreszcie pojawi się wiosna? Kiedy pojawią się te wszystkie kolory flory, które zdecydowanie ubarwiają życie? Kiedy bezbarwne tło kończącej się zimy zamieni się w malarskie dzieło tysiąca i jednej barwy? Całkiem niedługo. Tymczasem można pokolorować sobie codzienność poprzez jedzenie. Lekkie, warzywne, barwne, pachnące. Przypominające o ogródku warzywnym i jego skarbach.

Skarby ogródka warzywnego

Tworząc dzisiejsze ogrody, opieramy się coraz częściej na minimalistycznej estetyce. Zabiegamy o to, żeby ogrodowe przestrzenie były maksymalnie uproszczone i perfekcyjne pod każdym względem. Najczęściej brakuje w nich miejsca na warzywniaki, które uważa się za staromodne. Tymczasem przydomowy ogródek to źródło zdrowych warzyw i owoców, które wykorzystamy niemal przez cały rok.

Surówka z kapusty pekińskiej, czyli bomba witaminowa na obiad

Agata proponuje kolorową surówkę z marchewki i z pora z własnego ogródka oraz z kapusty pekińskiej. Świetną dla osób dbających o linię. Doskonałą jako dodatek do dania obiadowego czy jako danie pudełkowe do pracy.

Jak przygotować naprawdę wartościową surówkę?

Dobra dieta wymaga sprytnych udoskonaleń. Takich, które warto wprowadzić do codziennego gotowania, żeby być zdrowszym. Oto dietetyczna wskazówka Agaty: używajcie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Najlepiej tego przygotowanego z rzepaku kupionego bezpośrednio od rolnika i tłoczonego na domowej wyciskarce. Olej rzepakowy własnej roboty z rzepaku pochodzącego z dobrego źródła to prawdziwy skarb kulinarny!

Niezwykłe właściwości oleju rzepakowego

Agata dodaje do wszelkich surówek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bo jako biotechnolog żywności zna doskonale jego nieocenione właściwości. Olej rzepakowy domowej roboty jest niezwykle zdrowy. Wiąże się to z korzystnym dla ludzkiego organizmu stosunkiem kwasu omega 6 do omega 3 (2:1). Nie dorównuje mu nawet popularna na południu Europy oliwa z oliwek, w przypadku której stosunek tych kwasów wynosi 10:1. Tak korzystny skład sprawia, że systematyczne spożywanie oleju rzepakowego przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL), sprzyjając jednocześnie wzrostowi dobrego cholesterolu (HDL). W olejach rafinowanych, tak popularnych w dzisiejszych kuchniach, nie znajdziemy takich właściwości.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki na 3 porcje:

½ główki kapusty pekińskiej (ok. 200g)

1 marchewka

¼ białej części pora (ok. 40g)

¼ – ½ jabłka (ok 60-100g)

35g oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (2,5 łyżki)

1-2 łyżeczki octu winnego

1 łyżeczka cukru lub miodu

1 płaska łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

1-2 łyżeczki octu winnego

2 łyżeczki suszonego lubczyku lub dwie łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki

Wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy na pół, a następnie na bardzo drobne paseczki. Pora również kroimy na połowę, a połówki w bardzo drobniutkie paski. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do pora i kapusty. Jabłko kroimy w drobniutką kosteczkę (jeśli chcemy mieć słodszą surówkę, dodajemy więcej jabłka ok. 100g), łączymy z kapustą. W drugiej miseczce, dokładnie mieszając, łączymy ze sobą oliwę, ocet winny, miód, sól, pieprz oraz lubczyk lub natkę pietruszkę. Otrzymany sos wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej w wersji do wydruku i PDF

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *