Coś na jutro do pracy, czyli sałatka z mozzarellą

Coś na późnowieczorną melancholię niedzielną? Coś sprawiającego, że nadchodzący tydzień wyda się nieco milszy? Sympatyczny akcent na koniec weekendu. Może film, który od dawna chcieliśmy obejrzeć. Albo wieczór z książką, która czeka samotnie na półce i prosi się o przeczytanie. Albo coś, co zawsze wprawia do doskonały nastrój, czyli dobre jedzenie…

Na niedzielę i na poniedziałek do pracy

Coś dobrego i lekkiego, co podamy na niedzielną kolację, poniedziałkowe śniadanie czy obiad? Agata poleca sałatkę z mozzarellą. Świetną do lunchboxa, poprawiającą humor w poniedziałek w biurze czy w szkole.

Jak jeść węglowodany?

Kolejna wskazówka dietetyczna Agaty: jedz węglowodany racjonalnie, według planu. Czyli najlepiej unikaj ich wieczorem, a zaserwuj je sobie wtedy, kiedy jeszcze będziesz mógł je spalić i nie odłożą się w postaci tłuszczu (jedz je na śniadanie czy na obiad). Sałatka z mozzarellą doskonale smakować będzie z pieczywem pełnoziarnistym, ale wieczorem lepiej podać ją bez dodatków (białko zawarte w mozzarelli powinno zaspokoić na tyle apetyty, że nie trzeba dostarczać organizmowi przed snem kolejnej porcji kalorii w postaci węglowodanów).

Dietetyczna sałatka z mozzarellą

Składniki na porcję dla 2 osób lub sporą porcje dla 1 osoby:

40 g dowolnej mieszanki sałat

150 g-200 g pomidorków koktajlowych

40-50 g czerwonej papryki

120 g małych kulek sera mozzarella

Składniki na sos:

3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek (ok. 30-40 g)

pół łyżeczki musztardy miodowej

¼ łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki ziół prowansalskich

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Dodatkowo:

bagietka

masło

zioła prowansalskie

Wykonanie

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w niewielkim słoiczku, zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsając łączymy w jedną całość (jeśli planujemy zabrać sałatkę do pracy, możemy pominąć czosnek). Sałatę rozkładamy na talerzu, lub w pojemniczku, paprykę kroimy w paski i umieszczamy na sałacie, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, układamy na sałacie, całość posypujemy kulkami mozzarelli. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem (jeżeli zabieramy sałatkę do pracy najlepiej zapakować sos osobno, do małego szczelnego pojemniczka i polać sałatkę tuż przed zjedzeniem). Sałatka najlepiej smakuje z grzankami, przygotowanymi z bagietki posmarowanej masłem i posypanej ziołami prowansalskimi, jednak w wersji dietetycznej lepiej serwować ją z pieczywem pełnoziarnistym.

Przepis na Dietetyczną sałatkę z mozzarellą w wersji do wydruku i PDF

One Reply to “Coś na jutro do pracy, czyli sałatka z mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *