Sztuka i jedzenie

Pomarańczowy to trudny kolor. Nie każdemu na przykład jest w nim do twarzy. Choć to kolor optymizmu i radosnej ekspresji, to jednak nie do końca wiemy, jak go używać i z czym komponować. Dla sztuki tę barwę odkryli postimpresjoniści na czele z van Goghiem i Gauguin’em. Ich pomarańczowe obrazy to fantazja, ekspresja i energia różnych odcieni pomarańczy. Martwa natura z francuskimi powieściami i różą van Gogha, jego Wierzby o zachodzie słońca, Taras kawiarni w nocy – artysta udowadnia, że kolor pomarańczowy może pojawić się także tam, gdzie się go zupełnie nie spodziewamy. Ale czyż nie na tym właśnie polega sztuka – na zaskoczeniu? Także sztuka kulinarna, która jest smakiem, ale też kolorem produktów i dań.

Plastyka w kuchni

Kolor w kuchni to nie tylko efekt aranżacji, ale też tego, co elementarne, czyli barwy naturalnych produktów. Pomarańcz jesienią wprowadzają do kuchennej przestrzeni malownicze dynie, które coraz częściej wykorzystuje się także jako rekwizyty dekoracyjne. Ale w jaki sposób pokolorować na pomarańczowo kuchnię pod koniec zimy? W naturalny sposób zrobią to marchewki, które przecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu.

Ciasto marchewkowe

Proste i zdrowe ciasto marchewkowe może stać się naszym sposobem na przełamanie późnozimowej monotonii codzienności. Kolor i smak uzupełnią się wówczas doskonale.

Ciasto marchewkowe

Składniki :

Ciasto:

350 g marchewki po odsączeniu

4 jajka

1 szklanka cukru

16 g cukru waniliowego

3/4 szklanki oleju

1 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie

Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru soku. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera i chwilkę ucieramy. Wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Do masy wsypujemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Wylewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasto 40-45 minut.

Przepis na Ciasto marchewkowe w wersji do wydruku i PDF

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *