Placki ziemniaczane palce lizać

Środek tygodnia i brak pomysłu na szybki, pyszny obiad? Na pewno warto zajrzeć do kuchni Agaty. Znajdziemy tutaj jakiś smakołyk. Nic tak świetnie nie wpływa na samopoczucie jak dobry, domowy obiad. Tradycja polskiej kuchni, czyli placki ziemniaczane. Danie pozornie łatwe, ale wiele osób nie potrafi go przygotować, jak należy. Wystarczy zapoznać się z przepisem Agaty, żeby uniknąć podstawowych błędów.

Na słodko i na słono

Placki ziemniaczane jada się głównie na słono, ze śmietaną, jogurtem czy keczupem. Ale równie pysznie smakują na słodko, podane z cukrem (wtedy pomijamy czosnek i cebulę). Placki ziemniaczane to danie z dzieciństwa. To potrawa, którą warto co jakiś czas zaserwować na obiad. Cały dom wypełni się wówczas dobrze znanym zapachem, który błyskawicznie poprawi nam humor. Gdy przygotujemy je według przepisu Agaty będą nie tylko pachnące, ale też smakowite.

Klasyczne placki ziemniaczane

Składniki na 15 placków średniej wielkości:

4 średniej wielkości ziemniaki (ok. 400 g)

pół cebuli (ok. 60 g)

1 duży ząbek czosnku

jajko

3 łyżki mąki pszennej (35 g)

¾ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wykonanie

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub również starty na tarce (warzywa możemy również rozdrobnić w malakserze), całość mieszamy. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Masa, którą otrzymamy, powinna być dość gęsta, jeśli jest zbyt rzadka (co zdarza się, gdy użyjemy do placków, młodych ziemniaków, o niskiej zawartości skrobi), dosypujemy nieco więcej mąki, ale nie za dużo, bo placki wyjdą twarde. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżkę masy ziemniaczanej umieszczamy na patelni i formujemy owalny placek, smażymy na średnim ogniu około 1,5-2 minuty, przewracamy na druga stronę i kontynuujemy smażenie jeszcze przez około 1-1,5 minuty. Placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej partii placków uzupełniamy olej na patelni.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy kolejno: pokrojone na kawałki ziemniaki, cebulę, czosnek, jajko, mąkę sól oraz pieprz, ucieramy 30s/obroty pozycja 6. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Placki ziemniaczane w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Placki ziemniaczane palce lizać”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *