Fantazja i prostota w jednym, czyli focaccia

Czy to, co fantastyczne, zawsze musi być bardzo skomplikowane? Czyż prostota sama w sobie nie jest właśnie najbardziej pożądaną jakością? Także w kulinariach. A kiedy prostota spotyka się z fantazją na talerzu, powstają dania doskonałe. To prawdziwe osiągnięcie. Wręcz mistrzowskie – stworzyć coś prostego, a zarazem perfekcyjnego, niewymagającego już żadnego uzupełnienia. Każdy prawdziwy artysta wie, w którym miejscu zatrzymać się, żeby nie popaść w przesadę. Dotyczy to także przygotowywania mistrzowskich dań.

Włoskie inspiracje

Lubimy włoskie inspiracje, bo są proste, naturalne i interesujące. Stanowią pewną bazę, której można nadać indywidualny kształt. Przepisy włoskie uruchamiają wyobraźnię. Sprawiają, że w przestrzeni kuchennej pojawia się prawdziwa fantazja gotowania. Tak właśnie się stanie, gdy postanowimy przygotować klasyczne danie włoskie, czyli focaccię, na przykład z serem feta. Ale Włosi bardzo często przygotowują i jedzą ją bez żadnych dodatków. Podaną jako przekąskę skropioną oliwą z oliwek. Prostota i fantazja smaku! Przekonajcie się sami…

focaccia

Focaccia przed pieczeniem

Focaccia z serem feta

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (510 g)

pełna szklanka ciepłej wody (ok. 270 g)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

½ łyżeczki soli

10 pomidorków koktajlowych

12-15 oliwek

pół opakowania sera feta (100 g)

sól

pieprz

rozmaryn świeży lub suszony

oliwa z oliwek do polania focacci

Wykonanie

Drożdże rozcieramy, przy użyciu łyżeczki z cukrem, dodajemy pół szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, pozostałą wodę oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma przez około 10 minut (jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy odrobinę więcej wody, natomiast w przypadku, gdy będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie wyszło zbyt twarde). Wyrobione ciasto, przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy rękoma i rozwałkowujemy, na stolnicy oprószonej mąką, na prostokąt o grubości mniejszej niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt). Przekładamy ciasto na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na pół i równomiernie rozkładamy na cieście skórka do dołu, lekko dociskając je do ciasta, oliwki kroimy na plasterki i rozrzucamy po cieście, fetę kruszymy w dłoniach i posypujemy nią ciasto, całość oprószamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, odstawiamy do podrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. W wyrośniętej focacci robimy palcami małe wgłębienia, skrapiamy całość oliwą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, do momentu, aż focaccia ładnie się przyrumieni (czas pieczenia jest orientacyjny, w zależności od tego jak mocno rozwałkujemy ciasto na naszą focaccię, może się ona piec 20 minut (w przypadku cienkiego ciasta) lub nawet 30 minut (w przypadku grubo rozwałkowanego ciasta)). Focaccia najlepiej smakuje podana na ciepło i dość obficie skropiona oliwą z oliwek.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, podgrzewamy 2min./37 stopni/ obroty pozycja 2, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy olej, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 2min./interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Focaccia z serem feta w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Fantazja i prostota w jednym, czyli focaccia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *