Mądra dieta, czyli roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta

Jak żyć mądrzej i piękniej? Prawdziwie filozoficzne pytanie, które jednak warto rozważyć od strony tych okruchów codzienności, które mimo swojej niepozorności mają wielkie znaczenie. Te drobnostki składające się na życie decydują w dużej mierze o jego smaku. Także w dosłownym sensie, kiedy mówimy o kuchni. O tej mądrej, która oznacza bliskość natury i jej skarbca. Tej, która daje nam wszystko to, co sprawia, że piękniejemy i jesteśmy zdrowsi. Tak, natura to odpowiedź na mądre i piękne życie.

Mądrość od kuchni

Kuchnia to przestrzeń, w której można raczyć się naturą w jej najczystszej postaci. Zamiast byle jakiego, bezmyślnego i fastfoodowego jedzenia proponujemy wartościową i mądrą dietę. Taką, która przyczyni się do tego, żeby żyło się zdecydowanie lepiej, unikając m.in. wszelkich wzmacniaczy smaku. Autentyczny smak bowiem pochodzi od natury i wcale nie trzeba go szukać na przykład w glutaminianie sodu.

Jak zadbać o zdrowie i zgrabną sylwetkę? Oto rada dietetyczki Agaty: wyrzućcie wszelkie glutaminianowe świństwa z półek kuchennych! Zastąpcie je naturalnymi przyprawami. W ten sposób poczujecie się lepiej. Przemysł spożywczy uzależnił nas od sztucznych smaków. Najwyższa pora zerwać z nałogiem i powrócić do prostych (a jakże wyrazistych i bogatych zarazem!) smaków natury. Także do przypraw bez dodatków. Jeśli mamy trochę miejsca na parapecie czy na balkonie, to załóżmy tam ziołowy ogródek. Jeśli brakuje nam miejsca i czasu, to po prostu wybierajmy uważnie przyprawy, które zawierają wyłącznie naturalne składniki. To właśnie jest gotowanie i jedzenie z rozwagą.

Rozwaga – waga

Rozwaga waga. To zestawienie ma sens. Mądra dieta zaczyna się od wiedzy. Zrzucanie kilogramów zaczyna się od decyzji żywieniowych,p odejmowanych na co dzień. Od drobnostek, które mają znaczenie.

Agata proponuje dietetyczne danie, które wpisać można do menu mądrej kuchni. Jej dietetyczne roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta to potrawa obiadowa, ale też doskonała do lunchboxa. Lepiej zapakować do pracy czy do szkoły roladki własnej roboty niż kupne wędliny, które bardzo często faszerowane są glutaminianem sodu (jego spożycie powoduje m.in. palpitacje serca, uczucie niepokoju i bóle głowy).

Dietetyczne roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka (400 g)

4 suszone pomidory

ser feta (ok. 80 g)

2 łyżki oliwy z oliwek z suszonych pomidorów

sól

pieprz

zioła prowansalskie

Wykonanie

Piersi dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy wszelkie błonki, chrząstki czy pozostałości kostek. Każdą z piersi, kroimy na pół, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, uważając przy tym, aby nie zrobić w mięsie dziur. Piersi solimy i pieprzymy z obu stron, z jednej strony posypujemy ziołami prowansalskimi. Pomidorki kroimy w paski, układamy po jednym pokrojonym pomidorku na powierzchni każdej piersi posypanej ziołami, pomidorki obficie posypujemy pokruszonym serem feta. Zwijamy roladki, tak jak na krokiety (brzegi składamy w kopertę i zwijamy ściśle roladkę, tak aby była jak najbardziej szczelna). Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, powierzchnie roladek polewamy oliwą. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 minut, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Przepis na Dietetyczne roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta w wersji do druku i PDF.

2 Replies to “Mądra dieta, czyli roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *