Poezja i jedzenie, czyli to, co ma prawdziwe znaczenie

Wszystko to, co elementarne i najważniejsze ma poetycki charakter. Pięknie dobrane słowa, które ktoś do nas wypowiada albo które ktoś do nas napisał, mają niemalże autentyczny smak. Smaki z kolei potrzebują dojrzałych słów, wypowiadających ich niezwykłość. Czy takie doznania znajdziemy tylko w poezji sensu stricto? Nie, poetyckość dotyczy także codziennego istnienia, upływającego pośród tego, co proste, sensowne i najważniejsze na świecie. Jak czas spędzony z tymi, których kochamy.

Wierszyki i ciasteczka dla dzieci

Poezja to także wiersze i wierszyki dla dzieci. Urocze rymowanki, które na zawsze pozostają w pamięci. Podobnie jak smak i zapach ciasteczek migdałowych. Kiedy przygotujemy je wspólnie z dziećmi, to nabiorą szczególnego znaczenia. Wiele osób tego nie docenia, ale takie wspomnienia pozostają z nami na cale życie i decydują o jego wartości. Tak powstają więzi rodzinne, na co dzień, od kuchni, od serca.

Migdałowe ciasteczka z pomarańczową nutą warto upiec i spałaszować razem z dziećmi. Migdały, pomarańcze i pozytywne nutki pojawią się wówczas w całym domu. Takie ciastka można upiec także na Wielkanoc. Uroczo wyglądać będą w wielkanocnym koszyczku.

Migdałowe ciasteczka z pomarańczową nutą

Składniki:

1 i 1/5 szklanki mąki (200 g)

125 g masła

niecałe pół szklanki cukru trzcinowego (90 g)

85 g płatków migdałowych (mniej więcej ¾ szklanki)

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

skórka otarta mniej więcej z ¼ pomarańczy na tarce o drobnych oczkach

Wykonanie:

Zimne masło siekamy nożem na stolnicy z mąką przesianą przez sitko oraz proszkiem do pieczenia. Gdy masło z mąką w miarę się połączy, dodajemy pozostałe składniki (płatki migdałowe możemy lekko posiekać nożem przed dodaniem do ciasta), zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4,5 cm, umieszczamy go w woreczku foliowym, wkładamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki (piekarnik rozgrzewamy do temp 170 stopni), kroimy ostrym nożem na 18 kawałków (poprawiamy w dłoniach, każdy kawałek w taki sposób, by otrzymać ładny kształt koła). Ciastka umieszczamy w równych odstępach, na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut, gorące wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy kolejno: zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko, płatki migdałowe, cukry, jajko oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy 30s/obroty 5, używając kopystki, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Migdałowe ciasteczka z pomarańczową nutą w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Poezja i jedzenie, czyli to, co ma prawdziwe znaczenie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *