Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki

Jedzenie nie tylko powinno wspaniale smakować, ale także stanowić przykład malarskiej wręcz kompozycji. Dotyczy to także wypieków. Ciast, które można potraktować jako płaszczyzny do tworzenia fantazyjnych obrazów. Ciasteczek przypominających niejednokrotnie dekoracyjne miniaturki, które aż szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują i udekorują stół świąteczny czy koszyczek. Muffinki doskonale się do tego nadają, żeby dekorować je dokładnie tak, jak lubimy. Dając upust drzemiącej w nas kreatywności, nawet jeśli ma ona prosty kształt serduszek namalowanych serkiem mascarpone.

Zaprośmy dzieci do zabawy

Przygotowywanie i dekorowanie babeczek to świetny pretekst do tego, żeby zaprosić do kuchni dzieci. Żeby spędzić z nimi czas w twórczy sposób. Ozdabiając muffinki w zwariowany sposób. Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji smakołyków, to zróbmy babeczki marchewkowe. Dobre na święta Wielkanocy, na deser, na dobry początek dnia do kawy.

Muffinka w wersji bardziej dietetycznej

Babeczka nie jest wskazana osobom, które są na rygorystycznej diecie. Ale jeśli po prostu dbamy o zachowanie linii i chcemy trochę obniżyć kaloryczność muffinek, to zrezygnujmy z serka mascarpone. Jest on bardzo kaloryczny (ok. 400KCL/100G), w tym aż 40% stanowią tłuszcze.

Marchewkowe babeczki z serkiem mascarpone

Składniki (na 12 muffinek):

2/3 szklanki mąki pszennej (110 g)
niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych (można pominąć)

1/3 szklanki oleju (70 g)

2 jajka roztrzepane widelcem
1 szklanka posiekanych orzechów
1 i 1/4 szklanki marchewki, startej na tarce o średnich oczkach i odsączonej z nadmiaru soku (około 200g marchewki, waga przed odsączeniem)

¼ szklanki mleka

Składniki na masę:

250 g serka mascarpone
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

wiórki kokosowe czy płatki migdałowe
pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce o średnich oczkach)

Wykonanie:

Mieszamy widelcem jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche, ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy szprycy i dekorujemy nasze muffinki, tworząc ładny wzorek np. w kształcie ślimaka), wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz białą czekoladą.

Przepis na Marchewkowe babeczki z serkiem mascarpone w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *