Ciągle brakuje nam czasu. Ale czasem nawet z czasem można dać sobie radę. Wystarczy poprosić o pomoc najbliższych, inaczej zorganizować dzień, no i oczywiście inspirować się sprytnymi pomysłami, których w kuchni Agaty nie brakuje. Jak przygotować niezapomniane przyjęcie w ostatniej chwili? Co podać na romantyczną kolację, kiedy z pracy wyszliśmy zbyt późno? Jak ugościć całą rodzinę, kiedy na głowie mamy setki innych spraw? Życie codzienne to często ekwilibrystyka, wymaga ono wyjątkowej zręczności. Przyrządzanie szybkich, pysznych i zdrowych dań stanowi jego część. Jakże istotną przed świętami!
Świetna sałatka na święta
W okresie wielkanocnym lubimy przygotowywać sałatki, których podstawę stanowią jajka. Chociaż jedno takie danie powinno znaleźć się na stole podczas najważniejszego śniadania w całym roku. Agata proponuje sałatkę z porem, która posmakuje wszystkim, przypominając smaki dzieciństwa. Na wielkanocnym stole postawmy na klasykę i postawmy na nim klasyczne danie. Jeśli spodziewamy się wielu gości, to zróbmy od razu większą ilość sałatki, ponieważ z porcji poniżej wychodzi jej dosyć mało. Agata przypomina, że warto jeść jajka, bo są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajanego przez ludzki organizm.
Jajeczna sałatka z porem
Składniki na 4 porcje:
biała część pora (ok. 110 g)
4 jajka
5 średnich ogórków konserwowych
puszka zielonego groszku
kawałek żółtego sera (ok. 100-120 g)
¼ łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki soli
Wykonanie:
Jajka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę, zalewamy jajka zimną wodą. Pora kroimy na pół, a następnie na jak najcieńsze paseczki, umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, następnie dokładnie ściskając go w rękach, pozbawiamy nadmiaru wody. Wystudzone jajka oraz korniszony kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, groszek odsączony z zalewy, por oraz sól, pieprz i majonez, dokładnie mieszamy.
Przepis na Jajeczną sałatkę z porem w wersji do wydruku i PDF.