Przedświąteczna ekwilibrystyka i prosta sałatka

Ciągle brakuje nam czasu. Ale czasem nawet z czasem można dać sobie radę. Wystarczy poprosić o pomoc najbliższych, inaczej zorganizować dzień, no i oczywiście inspirować się sprytnymi pomysłami, których w kuchni Agaty nie brakuje. Jak przygotować niezapomniane przyjęcie w ostatniej chwili? Co podać na romantyczną kolację, kiedy z pracy wyszliśmy zbyt późno? Jak ugościć całą rodzinę, kiedy na głowie mamy setki innych spraw? Życie codzienne to często ekwilibrystyka, wymaga ono wyjątkowej zręczności. Przyrządzanie szybkich, pysznych i zdrowych dań stanowi jego część. Jakże istotną  przed świętami!

Świetna sałatka na święta

W okresie wielkanocnym lubimy przygotowywać sałatki, których podstawę stanowią jajka. Chociaż jedno takie danie powinno znaleźć się na stole podczas najważniejszego śniadania w całym roku. Agata proponuje sałatkę z porem, która posmakuje wszystkim, przypominając smaki dzieciństwa. Na wielkanocnym stole postawmy na klasykę i postawmy na nim klasyczne danie. Jeśli spodziewamy się wielu gości, to zróbmy od razu większą ilość sałatki, ponieważ z porcji poniżej wychodzi jej dosyć mało. Agata przypomina, że warto jeść jajka, bo są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajanego przez ludzki organizm.

Jajeczna sałatka z porem

Składniki na 4 porcje:

biała część pora (ok. 110 g)

4 jajka

5 średnich ogórków konserwowych

puszka zielonego groszku

kawałek żółtego sera (ok. 100-120 g)

3-4 duże łyżki majonezu

¼ łyżeczki pieprzu

¾ łyżeczki soli

Wykonanie:

Jajka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę, zalewamy jajka zimną wodą. Pora kroimy na pół, a następnie na jak najcieńsze paseczki, umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, następnie dokładnie ściskając go w rękach, pozbawiamy nadmiaru wody. Wystudzone jajka oraz korniszony kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, groszek odsączony z zalewy, por oraz sól, pieprz i majonez, dokładnie mieszamy.

Przepis na Jajeczną sałatkę z porem w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *