Jaka fajna babka – pokolenie trzydziestolatków i tych starszych (ale wciąż młodych duchem!) osób może znać to określenie. Padające w odniesieniu do kobiety, którą darzymy sympatią, którą po prostu lubimy i w której towarzystwie czujemy się rewelacyjnie. Taką babką może być koleżanka, która zaprosi nas na kawę, do której poda pyszną babkę.
Pogaduszki przy babce
Z fajną babką dobrze jest się spotkać od czasu do czasu (albo zdecydowanie częściej!), żeby pogadać o sprawach ważnych, poważnych i tych w zupełnie lekkim tonie. Najlepiej zrobić to przy kawie i dobrej babce. Takiej, której wykonanie nie zajmie nam dużo czasu, a efekty okażą się przepyszne. Domowe wypieki tworzą najlepszy kontekst dla miłych spotkań. Doceniamy je szczególnie przed świętami. A na wielkanocnym stole babki po prostu nie powinno zabraknąć. Podajemy więc drugi przepis Agaty na babkę – fantastyczną na Wielkanoc, ale nie tylko. Takie ciasto zniknie raz dwa! Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm).
Babka dwukolorowa
Składniki:
4 jajka
200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki)
200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki)
200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka)
200 g masła
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao (10g)
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę, dodajemy przesiane przez sitko obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko chwilkę, do momentu połączenia się składników (jeszcze lepiej będzie, jak po prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki. Pieczemy babkę około 30-40 minut. Lekko ciepłe ciasto delikatnie wyciągamy z formy. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem.
Bardzo delikatna, puszysta, smakuje wnuczce. Naprawdę znakomita!