Artyzm na święta, czyli mistrzowskie babeczki

Sztuka ma wielką moc. Pozwala spojrzeć na to, co znane, z innej perspektywy. Takiej, która często prowadzi do przemian na skalę całej biografii. Taka jest wielka sztuka i jej przekaz. Artyzm jednak to nie tylko ważne i poważne refleksje oraz interpretacje. To także estetyka, która opiera się na czystej dekoracyjności, na upiększaniu dla poprawy stanu ducha, na ozdabianiu dowolnych kawałków naszego najbliższego świata. Na takiej idei bazuje sztuka użytkowa, która wskazuje na potrzebę docenienia małych rzeczy i ich piękna. Na tej zasadzie cząstka art może pojawić się w kuchni. Nie tylko w kuchennej aranżacji, ale przede wszystkim w postaci dań, które tworzymy i które dekorujemy.

Wielkanocne decoratio

Czas świąteczny szczególnie sprzyja tworzeniu. Robieniu bukietów i kompozycji z pierwszych wiosennych kwiatów, gałązek, bazi. Malowaniu pisanek i wysiewaniu zboża czy rzeżuchy w ozdobnych naczyniach. Być może dekoracje, które powstają, nie zawsze są wybitne, ale za to są nasze i niepowtarzalne, radosne i kolorowe. Podobnie jak wypieki świąteczne, które doskonale nadają się do tego, żeby wielkanocne decoratio nabrało prawdziwego sensu.

Agata taki sens przekazuje bliskim poprzez swoje biżuteryjne wręcz babeczki z karmelem. Wkłada w nie serce i fantazję. To wspaniałe, ale jakże pracochłonne. Tłumaczy jednak, że te babeczki można przygotować kilka dni przed świętami. Potem mamy takie wielkanocne podarunki, które pięknie wyglądać będą w koszyczku czy na stole. A jak będą smakować! Kruche ciasto z bezą rozpływającą się w ustach i z karmelem. Już nie mogę doczekać się tych świąt z babeczkami Agaty!

Babeczki z bezą i orzechowym karmelem

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki (320 g)

2 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru (85 g)

200 g masła

Pianka:

2 białka

1/3 szklanki cukru kryształu (70 g)

1/3 szklanki cukru pudru (56 g)

szczypta soli

Karmel:

15 dag orzechów włoskich

2 łyżki masła (30 g)

3 łyżki cukru kryształu (40 g)

3 łyżki miodu (65 g)

Wykonanie

Ciasto:

Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy pokrojone na drobne kawałki zimne masło, siekamy nożem do połączenia składników. Wsypujemy cukier puder, żółtka i nadal siekamy nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok 3-4 mm. Przy pomocy metalowych foremek do babeczek wykrawamy krążki ciasta i wylepiamy nimi foremki, bez smarowania ich tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy bezę: białka ubijamy z solą na sztywną pianę, na najwyższych obrotach miksera, następnie powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż piana zrobi się sztywna, a kryształki cukru nie będą już tak mocno wyczuwalne. Ciasto pokrywamy cienką warstwą ubitej pianki (ok. 1 łyżeczka na jedną babeczkę). Pieczemy babeczki ok. 20 minut lub trochę krócej, na najniższej półce w piekarniku (pod koniec pieczenia dosyć często zaglądamy do naszych babeczek, ponieważ bardzo łatwo je przypalić). Gorące babeczki wyciągamy z piekarnika. Wystudzone babki wyciągamy z foremek i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z orzechami.

Karmel:

Masło, miód i cukier roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy orzechy i smażymy jeszcze chwilkę, aż masa ładnie zgęstnieje.

W wersji z termomixem:

Ciasto:

Masło kroimy na drobne kawałki, wkładamy do termomixa, dodajemy mąkę, żółtka, cukier, ucieramy używając kopystki 30sekund/obr.5. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Babeczki z bezą i orzechowym karmelem w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Artyzm na święta, czyli mistrzowskie babeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *