Babeczki w marcowej odsłonie

Kompozycje kulinarne oddające te, które akurat tworzy sama natura. Estetyka jedzenia nawiązująca do aktualnej prezentacji świata. W tym kierunku podąża na przykład japońska sztuka podawania dań. Zgodność miniatur kulinarnych z tym, co dzieje się za oknem. W ten sposób, inspirując się przyrodą, osiągnąć można perfekcję plastyczną także na talerzu czy na paterze, na której ułożymy dekoracyjne babeczki.

Kwiaty na śniegu i babeczki na talerzyku

Marcowe pejzaże to wciąż śnieg lub jego resztki, spod których przedostają się już pierwsze trawy i kwiaty. Do takich kompozycji naprawdę warto nawiązywać. Także przed świętami, planując wypieki wielkanocne. Babeczki jabłkowe Agaty podane na przykład w kolorowych papilotkach wyglądać będą na śnieżnobiałym obrusie jak wiosenne kwiaty. Takie lekko przyprószone śniegiem, czyli kruszonką. Aż chce się takie kwiatki muffinkowe zerwać i zjeść od razu…

Zapach muffinek unoszący się w powietrzu

Muffinki jabłkowe z kruszonką mają jeszcze jedną cechę, niemalże magiczną. Kiedy je zjemy, w powietrzu na długo unosić się będzie niezwykły zapach. Taki trochę świąteczny, trochę słodki i owocowy.

Jabłkowe muffinki z kruszonką i nutką gałki muszkatołowej

Składniki na 12 muffinek:

niecałe pół szklanki cukru trzcinowego (120 g)

2 jajka

½ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (115 g)

2 średniej wielkości jabłka (ok. 270 g, czyli masa jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

2 szklanki mąki pszennej (340 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej (można ją pominąć)

Składniki na kruszonkę:

niecałe pół szklanki mąki pszennej (70 g)

1/5 szklanki cukru (40 g)

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki masła (28 g)

Wykonanie

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, kilka minut, na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy, następnie wsypujemy starte jabłka, mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, sól oraz gałkę muszkatołową, mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. Otrzymanym ciastem wypełniamy papilotki (mniej więcej jedna czubata łyżka ciasta przypada na jedną muffinkę). Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy nożem na stolnicy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę przesianą przez sitko i rozcieramy między palcami do momentu, aż otrzymamy grudki charakterystyczne dla kruszonki. Muffinki posypujemy obficie kruszonką, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Gorące wyciągamy z formy na muffinki i studzimy na kratce.

Przepis na Jabłkowe muffinki z kruszonką i nutką gałki muszkatołowej w wersji do wydruku i PDF.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *