Hygge w kuchni pachnącej bułeczkami

Marzenia bywają wielkie. Powstają z rozmachem i wymagają równie wielkich przedsięwzięć. Ale marzenia to także drobnostki, które składają się na ostateczny kształt szczęścia. Takiego, które Duńczycy określają jako hygge. Co dokładnie oznacza ten termin, którym ostatnio fascynuje się cały świat? Hygge to bycie tu i teraz. To przyjemność wynikająca z kontrastów, na przykład z doznawania zimna i ciepła, wielkiego świata i przytulnego domu. Takie odczucia towarzyszą nam w zimnym marcu, gdy za oknem jeszcze śnieg.

Bułeczkowe hygge w miłej kuchni

Hygge to piękno prosty, które odkrywany w kuchni. Także w kuchni Agaty, w której unosi się zapach bułeczek. Oto kolejna propozycja Agaty, czyli jogurtowe bułeczki pszenne. Miłośnikom domowych bułek prosto z piekarnika polecam także bułki orkiszowe czy bułki maślane.

Jogurtowe bułki pszenne

Składniki na 12-13 bułek:

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

200 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej

niecałe pół szklanki ciepłego mleka (120 g)

4 łyżki rozpuszczonego masła (60 g)

1 jajko

1,5 łyżeczki soli

niecałe 3,5 szklanki mąki pszennej (580 g)

Wykonanie:

Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajko, masło, jogurt, mleko oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy, aż otrzymamy lekko lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy, w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na około 12-13 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, pieczemy około 18-20 minut. Gorące bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże, cukier oraz mleko wlewamy do naczynia i podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 10-15 minut, następnie dodajemy jajko, jogurt, masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (2min/zamknięte naczynie/kłos). Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Jogurtowe bułki pszenne w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *