Pierogi ruskie z domowej pierogarni

Kiedy nie ma czasu na gotowanie, warto wpaść do miejsca, w którym zawsze zjemy coś smacznego. Ja mam to szczęście, że mogę odwiedzić kuchnię Agaty. Także wtedy, gdy miejsce to zamienia się w domową pierogarnię. Jeśli nie macie takiej siostry, która robi dobre pierogi ani żadnej dobrej pierogami blisko siebie, spróbujcie sami zrobić pierogi według przepisu Agaty.

Klasycznie i rodzinnie

Pierogi to klasyczne danie rodzinne. Agata proponuje tradycyjny przepis. Z podanej przez nią porcji wychodzi około 65 pierogów (ilość zależy od grubości ciasta, z którego będziemy wykrawać krążki oraz od średnicy tychże krążków). Agata podpowiada też, jak najlepiej przechowywać pierogi, które nie zostaną zjedzone (choć rzadko się to zdarza!). Oto jej rada: pierogi umieszczamy w pojemniczku, polewamy niewielką ilością oleju, lekko mieszamy, żeby ich nie uszkodzić, zamykamy pojemnik i przechowujemy w lodówce.

Polskie pierogi ruskie

Gotując i zajadając pierogi ruskie, zwrócimy uwagę na to, jak historia kolejny raz uobecnia się na talerzu. Pierogi ruskie to danie klasycznie polskie, które powstało na Kresach Wschodnich i swoją nazwę zawdzięcza Rusi Czerwonej.

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

150 ml gorącej wody

100 ml wody o temp. pokojowej

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (560 g)

1 jajko

2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na farsz:

1 duża cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

200 g twarogu

5 średnich ziemniaków (ok. 600 g)

Składniki okrasy:

duża cebula (ok. 200 g)

7 łyżek oleju (70 g)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

Wykonanie farszu:

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy nam to pracę). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy, aż cebulka lekko się zrumieni. Przestudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków, wsypujemy sól, pieprz oraz pokruszony w dłoniach twaróg, przy pomocy widelca dokładnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą, a masa stanie się jednolita.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, lekko mieszamy, następnie stopniowo wlewamy połączone z sobą obie wody i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne i łatwo będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm (jeśli mamy więcej czasu, możemy pokusić się o zrobienie mniejszych pierożków), na każdy krążek wykładamy łyżeczkę nadzienia i lepimy pierogi. Pierogi umieszczamy na ściereczce, jeśli nie mamy zamiaru gotować ich od razu, przykrywamy pierogi drugą ściereczką, żeby nam nie wyschły. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody, dodajemy łyżeczkę soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek, mieszamy, przykrywamy pokrywką, gotujemy 3-4 minuty bez przykrycia, na średnim ogniu, od momentu zagotowania i wypłynięcia pierogów na powierzchnię (nie wrzucamy zbyt wielu pierogów na jedną porcję). Gorące przekładamy na talerz i polewamy okrasą.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wlewamy obie wody, olej, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę przesianą przez sitko. Wyrabiamy ciasto 1 min/interwał, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Wykonanie okrasy:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę, dodajemy sól i cukier, mieszamy, smażymy na średnim ogniu, aż cebulka ładnie się przyrumieni.

Przepis na Pierogi ruskie w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *