Maślane muffinki z czekoladą, czyli last minute na Wielkanoc

Jak co roku brakuje nam czasu przed świętami? Nic dziwnego, rozmaite sprawy do załatwienia piętrzą się bez ustanku. Trudno znaleźć w tym wszystkim chwilę spokoju, chwilę dla siebie. Nie mówiąc już o zaplanowaniu czy przygotowaniu czegoś dobrego na Wielkanoc. Jak uratować te święta? Oto propozycja na ostatnią chwilę. Nawet w przedświątecznym zaganianiu znajdziemy czas, żeby przygotowywać proste muffinki z czekoladą.

Pyszna odrobinka, czyli słodziutka muffinka

Muffinki to wypieki, które rewelacyjnie zaspokoją świąteczną (i nie tylko) potrzebę posłodzenia sobie odrobinę życia. To takie małe co nieco, które warto podać na deser czy na podwieczorek. Maślane muffinki Agaty to także szybki wypiek na święta. Idealny do koszyczka wielkanocnego.

Muffinka od zajączka

Urocza muffinka to taki symboliczny prezent od zajączka, który możemy podarować bliskim przed świętami. Na pewno wspaniale wyglądać będą na wielkanocnym stole i równie dobrze posmakują. Przygotowanie muffinek to także atrakcja dla najmłodszych, którzy uwielbiają podjadać czekoladę.

Maślane muffinki z czekoladą

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

150 g miękkiego masła

2 jajka

1/3 szklanki cukru (80 g)

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

1 szklanka mleka o temp. Pokojowej (250 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

½ łyżeczki sody

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Jajka ubijamy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, kilka minut, do momentu, aż masa ładnie się spieni. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i kontynuujemy miksowanie przez kolejne kilka minut (grudki masła mogą być nadal widoczne). Następnie wlewamy mleko oraz wsypujemy przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy (obroty 1-3) krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wsypujemy czekoladę, mieszamy szpatułką lub łyżką. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami, na każdą muffinkę przypadają mniej więcej 2 łyżki ciasta. Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją. W trakcie pieczenia na dnie piekarnika możemy umieścić filiżankę z wodą, wówczas babeczki ładniej się upieką.

W wersji z termomixem:

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w naczyniu termomixa, siekamy 8-10 s/obroty 5, dodajemy masło pokrojone na kawałki, jajka, cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko, mieszamy przy pomocy kopystki 10-15s/obroty 6. Dalej postępujemy jak w przepisie .

Przepis na Maślane muffinki w czekoladzie w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *