Czekolada i orzechy to składniki, które zawsze wprawiają w dobry humor. Nie może ich zabraknąć także na Wielkanoc. Dobry nastój pojawi się sam, kiedy na talerzu znajdzie się kawałek pysznej babki czekoladowej z orzechami, którą Agata proponuje na święta. Zresztą to wypiek nie tylko w świątecznym duchu. Babka czekoladowa sprawdzi się podana tak po prostu, kiedy jesteśmy razem, więc dobrze jest zjeść coś pysznego.
Wielkanocne babki Agaty
Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, jaką babkę zrobić na święta, to podsuwamy Wam kilka pomysłów. Może będzie to babka dwukolorowa albo babka pasiasta? Albo babkę czekoladową, którą nauczymy się przygotowywać dzisiaj z przepisem Agaty pod ręką.
Czekoladowa babka z orzechami
Składniki:
niecała szklanka mąki pszennej (około 160 g)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
160 ml mleka lub jogurtu o temp. pokojowej
2 łyżki gorącej wody
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g posiekanych orzechów
110 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (110 g)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temp 175 stopni. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Powoli dodajemy po jednym żółtku i całe jajko. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy przestudzoną kawę, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, mleko lub jogurt, kakao, orzechy, a na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość ucieramy, tylko do momentu połączenia się składników (możemy również wymieszać wszystkie składniki łyżką), przelewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 38 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Przepis na Czekoladową babkę z orzechami w wersji do wydruku i PDF.