Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie

Dzisiaj na szybko piszemy i gotujemy. Agata ma specjalną propozycję dla osób, które wszystko robią na ostatnią chwilę, a i tak efekty ich starań są znakomite. Jak dania, które powstają w kuchni Agaty i które naprawdę warto zrobić u siebie. Także wtedy, gdy kompletnie nie mamy czasu. Jak dzisiaj.

Szybkie i eleganckie danie na wielkanocne śniadanie

Przepisy Agaty sprawdzają się w nowoczesnej kuchni, czyli takiej, w której nie spędza się wielu godzin, żeby przyrządzić coś pysznego. To ważne, zwłaszcza dzisiaj. Czytajcie więc i korzystajcie inspiracji, które Agata daje wszystkim na święta. Zresztą jajka faszerowane według jej przepisu warto zrobić nie tylko w czasie świątecznym. Będą doskonałe jako przystawka. Jeśli się odchudzamy, Agata radzi łyżkę majonezu zastąpić łyżką śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. W wersji wegetariańskiej można zaś zastąpić szynkę 3 grzybkami marynowanymi.

Jajka faszerowane serem żółtym, szynką i ogórkiem

Składniki:

8 jajek

2 plasterki szynki

pół ogórka konserwowego

1 łyżka żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

czerwona papryka słodka lub ostra do oprószenia jajek

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy (najlepiej jajka ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu, obrane lub nie przechować w lodówce do następnego dnia). Szynkę i ogórka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wystudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka, tak aby nie uszkodzić białka. Widelcem rozgniatamy żółtka na drobno, dodajemy posiekaną szynkę, ogórka, ser starty na tarce oraz majonez i musztardę, dokładnie wszystko mieszamy widelcem (masa powinna mieć gładką konsystencję). Próbujemy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białkowe „miseczki”. Gotowe jaja przyprószamy z wierzchu czerwoną papryką.

Przepis na Jajka faszerowane serem żółtym, szynką i ogórkiem w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *