Święta, święta i czas na poświąteczną dietę, czyli sałatka z pieczonych buraków

Pewnie w kuchni większości z Was po świętach znajdzie się dzisiaj wiele pyszności, które jeszcze można dojeść. Poprawiając sobie humor po świętach. Ale wiele osób ma już dość ciężkich zazwyczaj potraw świątecznych i kilkudniowego objadania się. Dla nich właśnie i dla wszystkich, którzy chcą nieco odświeżyć dietę po Wielkanocy, proponujemy sałatkę z pieczonych buraków. Jest po prostu delicją, którą Agata nazywa witaminową bombą.

W wiosennym nastoju, czyli jedz i piękniej

Jedzenie ma wielki wpływ na nasze samopoczucie. Żeby je zdecydowanie poprawić, warto przygotować coś z dietetycznego i warzywnego menu Agaty. Sałatka z pieczonych buraków to samo zdrowie. W dodatku w niesamowicie pysznej formie. Jemy i piękniejemy, bo to danie dobrze działa na urodę i zdrowie. Dlaczego? Oto objaśnienia dietetyczne Agaty.

Burakowa bomba witaminowa

Ostatnio coraz częściej doceniamy buraki jako podstawę popisowych dań. Ze względów smakowych i odżywczych. Buraki to prawdziwa skarbnica składników mineralnych: potasu, fosforu, witamin (kwasu foliowego, witaminy C), fitosteroli i przeciwutleniaczy. Słonecznik zaś to doskonałe źródło magnezu, który powinny uzupełniać osoby pijące dużo kawy. Magnes przydaje się też w walce ze stresem i jego skutkami. Rukola natomiast jest zdrowsza od popularnej salaty masłowej czy lodowej, gdyż jest bogata w aminokwasy siarkowe. Posiada dzięki temu właściwości bakteriobójcze. Aminokwasy te nadają jej charakterystyczny, orzechowy posmak. Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze walory smakowe i odżywcze oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, o zaletach którego pisałyśmy już wcześniej.

Sałatka z pieczonych buraków na rukoli z serem feta

Składniki na 3 porcje:

4 średnie buraki (500 g)

3 garście rukoli (70 g)

200 g sera feta

2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 30 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Składniki na sos:

4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (40 g)

1 łyżeczka miodu (6 g)

1 łyżeczka soku z cytryny (2 g)

1 łyżeczka musztardy miodowej (6 g)

¼ łyżeczki soli (2 g)

duża szczypta pieprzu

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki (do przygotowania tej sałatki wybierzmy buraczki podłużne, zamiast klasycznych okrągłych). Buraczki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie mieszamy. Pieczemy buraki około 40 minut (2-3 razy w trakcie pieczenia, mieszamy buraczki, żeby równomiernie się upiekły). Upieczone plasterki buraczane pozostawiamy do wystudzenia. Rozgrzewamy patelnię teflonową, wsypujemy słonecznik i prażymy, na średnim ogniu, mieszając do momentu, aż ziarna zaczną przybierać lekko brązową barwę, uprażone ziarna przesypujemy do miseczki. Wszystkie składniki na sos, umieszczamy w małym słoiczku, zamykamy zakrętkę i dokładnie mieszamy, mocno potrząsając słoiczkiem w górę i w dół, do momentu aż sos będzie jednolity (sos dobrze jest przygotować na godzinę przed jego użyciem, po to aby jego składniki się „przegryzły”). Rukolę rozrzucamy równomiernie na dużym talerzu lub w dekoracyjnym szklanym naczyniu o dużej powierzchni, na rukoli układamy plasterki upieczonego buraka. Fetę kroimy w dosyć grubą kostkę i rozsypujemy na buraczkach, sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i polewamy przygotowanym dressingiem.

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Święta, święta i czas na poświąteczną dietę, czyli sałatka z pieczonych buraków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *