Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia

Kiedy najlepiej jeść węglowodany? Na śniadanie, bo zapewnią nam energię do działania w ciągu dnia.  Dlatego pachnące bułeczki cebulkowe Agaty najlepiej zjeść sobie z rana, choć okazują się idealne także na kolację. Czasami warto przecież pozwolić sobie na taki rarytas. Zwłaszcza gdy przygotujemy go sami z naturalnych składników najlepszej jakości. Kiedy wiemy, co jemy, mamy możliwość planowania diety, racjonalnej, smacznej, różnorodnej.

Propozycja dla tych, którzy lubią cebulę i wypieki drożdżowe

Cebule najlepiej jeść na surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy Agata je przygotuje, znikają błyskawicznie. Spróbujcie sami trochę tak poczarować w kuchni…

Bułeczki cebulkowe

Składniki na 9 bułek:

190 ml ciepłej wody

4 łyżki ciepłego mleka (65 g)

1 łyżeczka cukru (5 g)

3 szklanki mąki pszennej (500 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

1,5 łyżki roztopionego masła (22 g)

1 duża cebula (150-200 g)

1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g)

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zeszkli. Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, 2 łyżki mleka, podsmażoną cebulkę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto jest dosyć klejące), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki nacinamy na krzyż, ostrym nożem, na głębokość 0,5 cm, pieczemy około 19 minut. Gorące bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże wkruszamy do naczynia, dodajemy cukier, wodę oraz mleko, podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 10 minut, następnie wsypujemy sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 2minuty/interwał, wlewamy rozpuszczone masło i kontynuujemy wyrabianie ciasta przez kolejne 2 minuty. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na bułeczki cebulowe w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *