Jedno danie na wiele okazji? W pomysłowej kuchni Agaty znajdziecie również takie właśnie inspiracje. Tworzone z myślą o osobach, które nie mają nawet czasu, żeby zrobić zakupy, nie mówiąc już o przygotowywaniu wymyślnych i pracochłonnych dań. Jeśli ktoś do kuchni wpada w ostatniej chwili, żeby zrobić coś smacznego i lekkiego na kolację czy przyjęcie, to niech zajrzy do menu szybkich i zdrowych dań Agaty. Okażą się one rewelacyjne także pod względem smaku. A ich wykonanie nie zajmie nam wiele czasu. Jak zrobienie sałatki z brokułem, którą prezentujemy dzisiaj. Na koniec tygodnia, na romantyczną kolację z winem, czy na sobotniego grilla.
Posłuchajcie wskazówek dietetycznych Agaty i jedzcie brokuły!
Agata bardzo często w swoim gotowaniu wykorzystuje brokuły. Już Wam mówię dlaczego. Dieta brokułowa jest bardzo zdrowa, także dla dzieci. Warto jeść te warzywa, bo wykazują one właściwości przeciwnowotworowe, a wszystko dzięki wysokiej zawartości aktywnych składników przeciwdziałających rakowi, takich jak: chlorofil, sulforafan, beta-karoten, izotjocyjany. Poza tym brokuły to doskonały wybór dla osób, które dbają o linię. To produkt niskokaloryczny (tylko 34 KCL/100G). Ze względu na wysoką zawartość błonnika po ich zjedzeniu długo czujemy się najedzeni.
Dietetyczna sałatka z brokułem, jajkiem i mozzarellą
Składniki na 2 porcje:
1 brokuł
10 pomidorków koktajlowych
4 jajka
1 opakowanie mozzarella mini
1-2 ząbki czosnku
4,5 łyżki oleju (45 g)
¼ łyżeczki soli
¼ płaskiej łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy miodowej
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. W garnku zagotowujemy wodę (wody powinno być tyle, aby brokuły były mniej więcej w połowie zanurzone w wodzie). Z brokułu odcinamy różyczki, umieszczamy je na sitku i myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do gotującej się wody, zagotowujemy, gotujemy przez około 4 minuty, do momentu, aż brokuły będą nadal lekko twardawe. Gorące brokuły umieszczamy na sitku i obficie przelewamy zimną wodą, otrzepujemy z nadmiaru wody. Olej umieszczamy w małym słoiczku, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, zamykamy słoiczek zakrętką i dokładnie mieszamy, potrząsając słoiczkiem w górę i w dół. Na talerz wykładamy różyczki brokułu, na brokule rozkładamy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, jajka kroimy na ćwiartki i delikatnie układamy na talerzu, całość posypujemy kulkami mozzarelli i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę serwujemy z grzankami.
Przepis na Dietetyczną sałatkę z brokułem, jajkiem i mozzarella w wersji do wydruku i PDF.
Ta sałatka. Jest u mnie robiona bardzo często dzisiaj też polecam
Ta sałatka. Jest u mnie robiona bardzo często dzisiaj też warto spróbować czegoś nowego