Rozpływające się w ustach rogaliki drożdżowe

Chwila tylko do siebie? Moment zupełnej beztroski? Tak, podczas weekendu takie marzenia stają się realnością, której warto nadać ulubiony smak. Może dietetyczna przerwa? Zresztą wypieki przygotowane w domu na bazie naturalnych produktów są zdrowsze od tych, które kupujemy w sklepach. Poza tym po kilku dniach jedzenia lekkich sałatek, każdy wręcz powinien sobie pozwolić na coś pysznego. Jak rozpływający się w ustach rogalik drożdżowy prosto z piekarnika. Brzmi cudownie i równie doskonale smakuje. Rogalik podany do popołudniowej kawy czy do gorącego kakao. Zapakowany na weekendową wycieczkę. Powoli robi się coraz cieplej, więc można myśleć o pysznościach, które zabierzemy z sobą w plener.

Jak serwować rogaliki drożdżowe?

Rogaliki drożdżowe to rewelacyjna propozycja śniadaniowa, kolacyjna, a nawet deserowa. Możemy je podawać z konfiturą, z miodem, z masłem orzechowym. Rogaliki same w sobie nie są słodkie, więc równie dobrze smakują z serem, wędliną i warzywami.

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

250 ml ciepłego mleka (250 g)

20 g drożdży

1 łyżka cukru (15 g)

3 łyżki mleka w proszku (25 g)

1 jajko

1 żółtko

niecałe 3 szklanki mąki pszennej (500 g)

1 łyżeczka soli (5 g)

3,5 łyżki rozpuszczonego masła (50 g)

Dodatkowo:

mleko do posmarowania rogalików

mak lub sezam do posypania rogalików

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy łyżeczką z cukrem, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy ciepłe mleko oraz mleko w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, wsypujemy sól, dodajemy rozkłócone widelcem jajko z żółtkiem oraz podrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką lub widelcem, następnie stopniowo wlewając rozpuszczone masło, wyrabiamy ciasto rękoma, kilka minut, do momentu, aż otrzymamy, dosyć lepkie, ale elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do 1 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, celem jego odpowietrzenia i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek o średnicy mniej więcej 5 mm, który dzielimy ostrym nożem na 4 lub 8 trójkątów, w zależności od tego czy wolimy mniejsze czy większe rogaliki. Każdy trójkąt zwijamy w rogalik, zaczynając zwijanie od podstawy trójkąta, a kończąc na jego wierzchołku (staramy się tak zwijać rogaliki, aby jego wierzchołek znalazł się pod spodem rogalika, co zapobiegnie rozwijaniu się rogali w trakcie pieczenia). Rogale umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Wyrośnięte rogale możemy posmarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem, co jednak nie jest konieczne. Piekarnik spryskujemy wodą, wkładamy rogale i pieczemy około 20 minut. Gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika.

Przepis na Rogaliki drożdżowe w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Rozpływające się w ustach rogaliki drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *