Prawdopodobnie najprostsze ciasto jabłkowe na świecie

Dopada Was ochota na małe co nieco? Kiedy jesteśmy na rygorystycznej diecie, trzeba nad nią zapanować. Ale kiedy możemy pozwolić sobie na odrobinę (lub więcej!) przyjemności, to zróbmy to jak najszybciej. Przecież życie trzeba sobie od czasu do czasu (albo zdecydowanie częściej!) osłodzić. Także w środku pracowitego tygodnia, gdy kompletnie nie mamy czasu na przygotowywanie słodkości, ale mamy za to ogromną ochotę na domowe wypieki. Mamy coś jeszcze – przepis Agaty na ciasto jabłkowe. Chyba najprostszy na świecie.

Ciasto jabłkowe raz dwa

Nie ma to jak kawa z ciastem jabłkowym, którego zapach wypełnia cały dom. To jest właśnie jedna z tych cząsteczek doskonałości, które budują życie. Rozsmakujmy się dzisiaj w prostych sprawach. Jak doskonałe ciasto jabłkowe, które przygotujemy raz dwa. Także wtedy, gdy mają przyjść goście z niezapowiedzianą wizytą i chcemy podać im coś pysznego. Ciasto jabłkowe zrobione migiem dobrze jest też zjeść w kojącej chwili samotności. Kiedy nic innego na świecie nas już nie obchodzi, bo liczy się tylko ten przepyszny smak zapomnienia.

Proste ciasto z jabłkami

Składniki:

1 i 1/3 szklanka mąki pszennej (220 g)

½ szklanki cukru trzcinowego lub białego (120 g)

płaska łyżeczka sody (6 g)

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1,5 g)

1 łyżeczka cynamonu (2 g)

2 średniej wielkości jabłka (ok. 350 g, waga jabłek przed obraniem)

2 duże jajka

szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Małą foremkę keksową wyścielamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę przesianą przez sitko, sól oraz wszystkie przyprawy. W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z olejem. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Do mąki wlewamy jajka z olejem, dodajemy jabłka i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut do godziny.

Przepis na Ciasto z jabłkami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *