Kreatywna sałatka typu greckiego

Być kreatywnym na co dzień? W wielkich i drobnych przedsięwzięciach? Jasne, że tak! Także w kuchni, w której zawsze tyle się dzieje. Tutaj jesteśmy sobą i jesteśmy tak naprawdę z innymi. Tutaj działamy z wyobraźnią. Nawet wtedy (a może szczególnie wtedy), gdy w lodówce nie ma wielu składników, a my chcemy zaszaleć kulinarnie. Wtedy trzeba trochę pokombinować albo skorzystać z menu szybkich i jakże efektownych dań Agaty.

Stworzyć coś z niczego

Agata proponuje nam dzisiaj przepyszną, lekką, dietetyczną sałatkę. Zrobioną z tego, co akurat miała w lodówce. Czasami też tak się zdarza. Nie mamy głowy do zakupów, nie przygotowaliśmy produktów, jak zwykle na wszystko zabrakło czasu. Nie ma go nawet na gotowanie zbyt wiele, ale to wcale nie znaczy, że nie można na szybko przyrządzić czegoś dobrego i zdrowego. Żeby potem to szybkie danie zjeść już nieco wolniej, znajdując chwilę dla siebie i dla najbliższych.

Zajrzyjcie więc do przepisu Agaty, która inspirowała się klasycznymi sałatkami greckimi. Opartymi na takich składnikach, jak: ser feta, czarne oliwki, pomidor, ogórek, cebula. Agata nie miała akurat ani czarnych oliwek ani ogórka. Zrobiła sycącą i zdrową sałatkę, inspirowaną greckim menu, z tego, co znalazła w lodówce. Jej sałatka typu greckiego jest idealna na kolację i do lunchboxa. Świetnie też nadaje się jako uzupełnienie dań z grilla.

Dietetyczna sałatka typu greckiego

Składniki na 1 porcję:

garść sałaty lodowej (ok. 70 g)

6 pomidorków koktajlowych (ok. 75 g)

Kawałek papryki (30 g)

10 zielonych oliwek (ok. 20 g)

60g sera feta

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

¼ płaskiej łyżeczki soli (1,5 g)

¼ łyżeczki soku z cytryny

½ łyżeczki musztardy miodowej

2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (25 g)

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy nożem na mniejsze części lub rozrywamy w dłoniach, rozkładamy na talerzu lub w pudełku typu lunchbox, jeśli planujemy zabrać sałatkę np. do pracy. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół, umieszczamy na sałacie. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, posypujemy nią sałatę. Fetę kroimy w niewielką kostkę, delikatnie umieszczamy na sałacie, oliwki kroimy na pół lub w cienkie paski i rozrzucamy na warzywach. Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy (jeśli zabieramy sałatkę do pracy, sos najlepiej zapakować osobno i polać nim sałatkę tuż przed podaniem). Sałatkę serwujemy z grzankami, przygotowanymi z pieczywa pełnoziarnistego lub bez pieczywa, w przypadku gdy jesteśmy na diecie lub spożywamy ją na późną kolację. Zamiast sałaty lodowej możemy użyć dowolnego miksu sałat. Zielone oliwki można zastąpić czarnymi oliwkami.

Przepis na Dietetyczne sałatkę typu greckiego w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Kreatywna sałatka typu greckiego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *