Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa

Wiosną wszystko się przemienia i wszystko zaczyna się na nowo. Przynajmniej w przyrodzie, w której wszystko się odradza. Wiosenne jedzenie w symboliczny i faktyczny sposób do tej przemiany nawiązuje. Chyba warto się inspirować tą wszechogarniającą metamorfozą światową, żeby zmienić także coś w sobie. Pomyślmy o tym w niedzielę przy wybornym jedzeniu, w miłej atmosferze, u progu wiosennego oczarowania. Dajmy się ponieść zmysłom, które o tej porze roku szczególnie się wyostrzają. Także w kuchni, gdzie pojawiają się ożywcze smaki, wyraziste kolory i zdecydowane aromaty.

Wiosenna zupa szczawiowa właśnie gotowa!

Na wiosnę jakoś bardziej mamy ochotę na zupy. Agata wychodzi naprzeciw naszym smakom i oczekiwaniom kulinarnym,  proponując wyrazistą zupę szczawiową. To danie w wegetariańskim stylu. Klasyczne, idealne na rodzinny obiad. To pyszna porcja witamin na talerzu. Agata robi najczęściej tę zupę ze szczawiu z własnego ogródka. Ale kiedy wczesną wiosną jeszzce go nie ma, to korzysta ze szczawiu ze słoiczka. Radzi, żeby niewykorzystaną drugą połowę szczawiu przełożyć do plastikowego pojemniczka i zamrozić. Przyda się do przyrządzenia kolejnej porcji zupy.

Zaznacza też, że zupa szczawiowa ma mocno kwaśny smak. Jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki, proponuje zmniejszyć ilość dodanego szczawiu. Agata serwuje zupę szczawiową z pełnowartościowymi jajkami pochodzącymi z przydomowej hodowli kurek dziadka Franka. Takie jajka to czyste złoto (także ze względów odżywczych), które na tle zielonej tafli zupy szczawiowej wygląda malarsko!

Warto jeść szczaw

Szczaw to roślina niedoceniana w naszej diecie. Szkoda, bo jest bardzo zdrowa i nadaje potrawom wyrazisty smak. Wiedzieli o tym już starożytni Rzymianie. O leczniczych zaletach szczawiu pisał Hipokrates. Roślina ta znana była też w kuchni staropolskiej. Podawano ją w postaci kwaskowatej zupy.

Dlaczego warto jeść szczaw? Agata wyjaśnia: bo zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, magnez, potas i krzem. Jedzenie szczawiu to samo zdrowie. Szczaw wzmaga apetyt, pobudza trawienie, usprawnia pracę wątroby i nerek, pomaga przy schorzeniach serca. Działa też bakteriobójczo i moczopędnie.

Wegetariańska zupa szczawiowa

Składniki na 4 porcje:

1 marchewka (ok. 100 g)

¼ selera (ok. 50 g)

½ dużej pietruszki (ok. 60 g)

5 małych ziemniaczków (ok 350 g)

175 g szczawiu ze słoiczka (pół słoiczka) lub szczawiu świeżego

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

1 łyżka masła (14 g)

5 szklanek wody (1250 g)

Jeśli wolimy bardziej rozcieńczone zupki, użyjmy 6 szklanek wody (1500 g).

7 łyżek śmietany 18 % (100 g)

4 jajka

Wykonanie:

Marchewkę, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy warzywa, mieszamy, przesmażamy warzywa na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę oraz gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy szczaw: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i podsmażamy 1-2 minuty, na średnim ogniu (jeśli używamy świeżego szczawiu, musimy go najpierw dokładnie umyć, pozbawić nadmiaru wody, odciąć ogonki, a listki drobniutko posiekać i dopiero w takiej postaci smażyć). Po upływie 15 minut, dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki, zagotowujemy i kontynuujemy gotowanie przez następne 15 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażony szczaw, sól oraz pieprz. Wyłączamy gaz, śmietanę hartujemy, dolewając do niej kilka łyżek gorącej zupy, tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy naszą zupkę z jajkiem pokrojonym w kostkę lub na połówki. Jeśli wolimy bardziej rozcieńczone zupki użyjmy 6 szklanek wody (1500g).

Przepis na wegetariańską zupę szczawiową w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *