Pyszne i zdrowe roladki schabowe

Nie macie dzisiaj czasu kompletnie na nic, ale macie ochotę na pyszny, zdrowy, lekki obiad? Zapraszam do kuchni Agaty, w której na pewno znajdziecie coś odpowiedniego na tę (nie)codzienną okazję. Zwykły dzień też może stać się całkiem niezwykły, kiedy samodzielnie przygotujemy coś naprawdę dobrego.

Dlaczego warto jeść wieprzowinę

Agata odczarowuje dzisiaj wieprzowinę. Uznając, że to niedoceniane i pomijane we współczesnym menu mięso. Zastąpione przez mięso z kurczaka. Tworzy się mit, że wieprzowina jest mięsem zbyt tłustym i niezdrowym, o dużej zawartości cholesterolu. Tymczasem… Wieprzowina jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz niektórych minerałów. Wiele zależy od jakości samego mięsa (która w przypadku kurczaków z marketu jest często bardzo słaba) oraz od samego przygotowania.

Agata radzi: jeśli jesteśmy na diecie, to sięgnijmy po schab wieprzowy, szczególnie jego tylą lub środkową część, której kalorycznością jest zbliżona do mięsa z piersi kurczaka.

Roladki Agatki

Prezentowane przez Agatę roladki wieprzowe są naprawdę lekkie. Do ich zrobienia nie używamy tłuszczu, tylko łyżkę oleju (do wysmarowania naczynia), którą zresztą można spokojnie pominąć. Dodatkowo podczas pieczenia tłuszcz wytapia się z mięsa, dzięki czemu staje się ono jeszcze lżejsze. Schabowe roladki są doskonałe na co dzień i na uroczysty obiad.

Roladki schabowe w wersji fit

Składniki na 3 porcje:

około 500 g schabu

120 g sera feta

3 suszone pomidory z zalewy

¼ czerwonej papryki

sól

pieprz

słodka czerwona papryka

1 cebula (ok. 140 g)

1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g)

75 ml gorącej wody

Wykonanie:

Schab dzielimy na 3 kawałki, każdą porcję schabu dokładnie rozbijamy, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, a jednocześnie nie porobić dziur w mięsie (najlepiej umieścić plaster mięsa w foliowym woreczku i wtedy rozbijać, nie pobrudzimy wówczas tłuczka). Utłuczone mięso solimy, pieprzymy oraz posypujemy słodką papryką z obydwu stron. Ser kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pomidory kroimy w kostkę lub w paski. Umieszczamy wszystkie przygotowane składniki na powierzchni mięsa i zwijamy roladki tak jak na krokiety. Roladki możemy przechować w lodówce przez całą noc, wówczas mięso ładnie przejdzie przyprawami lub od razu przystąpić do ich pieczenia. Cebulę kroimy na pół, a następnie na niezbyt cienkie paski. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką oleju, rozkładamy cebulę, na cebuli umieszczamy nasze roladki, wlewamy gorąca wodę. Pieczemy mięsko w piekarniku nagrzanym do temp. 180, pod przykryciem, przez około 40 minut. W trakcie pieczenia możemy polać nasze roladki raz lub dwa powstałym sosem. Po 40 minutach odkrywamy roladki i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut. Wyciągamy roladki z piekarnika, przekładamy na talerz.

Przepis na Roladki schabowe w wersji fit do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *