Zielone klimaty Agaty, czyli koktajl szpinakowo-owocowy

Odświeżający koktajl według przepisu Agaty to z całą pewnością krok w kierunku lepszego samopoczucia, dobrej kondycji i pięknego wyglądu. To wiosenne orzeźwienie i wzmocnienie. To dostarczenie organizmowi porządnej dawki witamin. To także troska o świetną sylwetkę. To racjonalne i zdrowe dbanie o dobry wygląd. Agata jako doświadczony dietetyk wie doskonale, co powinniśmy jeść i pić, żeby przy tym nie tyć lub żeby pozbyć się otyłości czy nadwagi. Zielony koktajl należy do takich dietetycznych propozycji, które świetnie smakują i wspaniale działają na ogólną kondycję i na wygląd. Idealne połączenie, którym warto delektować się na wiosnę!

Dlaczego warto jeść szpinak

Wczoraj Agata odwiedziła swój ogródek i zobaczyła, że rośnie w nim już szpinak, który wysiała jesienią, dlatego zaczyna oficjalnie sezon szpinakowy. Szpinak wykorzystuje w swojej kuchni bardzo często. Przypomina nam o nieocenionych prozdrowotnych właściwości szpinaku, który jest prawdziwą bombą witaminową. To doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i wielu innych witamin oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, cynku. Ponadto szpinak zawiera znaczne ilości antyoksydantów, takich jak: beta-karoten czy luteina, które chronią nas przed chorobą nowotworową. Warto więc jeść szpinak, szczególnie ten, który sami posiejemy we własnym ogródku, na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Przepis na zielony koktajl zasmakował nawet synkowi Agaty, więc szpinak w takiej postaci możemy przemycić również do menu dziecięcego, obalając w ten sposób mit, że jest to coś, czego dzieci nie lubią.

Zielony koktajl szpinakowo-owocowy

Składniki na jedną porcję:

2 garści szpinaku (100 g)

1 dojrzały banan (ok 90 g)

120 ml soku pomarańczowego

3/4 – 1 łyżeczka miodu (6-10 g)

Wykonanie:

Jeśli do koktajlu używamy dużych liści szpinaku, to w takim przypadku najlepiej pozbawić ich ogonków, odcinając je np. przy pomocy nożyczek kuchennych, w przypadku szpinaku baby ten etap pomijamy. Szpinak dokładnie myjemy, na durszlaku pod bieżącą wodą, otrzepujemy, aby pozbyć się jej nadmiaru. Do szpinaku dodajemy pokrojonego banana, miód (jeśli wolimy słodsze koktajle, dodajmy więcej miodu, jeśli mniej słodkie, zmniejszmy jego ilość), wlewamy sok pomarańczowy, całość bardzo dokładnie blendujemy. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce, w obu przypadkach smakuje znakomicie.

Przepis na Zielony koktajl szpinakowo-owocowy w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Zielone klimaty Agaty, czyli koktajl szpinakowo-owocowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *