Surówka coleslaw na majowy sezon grillowy

Sezon ogrodowych przyjęć z daniami z grilla w roli głównej został rozpoczęty. Od wiosny do późnej jesieni warto wpaść nie tylko do kuchni Agaty, ale też do jej ogrodu, żeby zjeść tam coś pysznego. Przygotowanego na bazie warzyw i owoców, które rosną tuż obok. Wiosenno-letnie dania lubimy szczególnie, bo mają mnóstwo witamin, bo są lekkie, zdrowe, smaczne, kolorowe. Jeśli nie połączymy dietetycznych sałatek z nieodpowiednimi produktami czy potrawami, to odżywiając się wiosennie, mamy szansę stracić kilka kilogramów. Nawet podczas rozpoczynającej się majówki. Dla wielu osób brzmi jak bajka!

Klasyka w ogrodowej odsłonie

Dziś na obiad, także ten podany w ogrodzie, mamy  m.in. surówkę coleslaw. Jeśli nie chcemy rezygnować z diety, to Agata radzi zastąpienie majonezu jogurtem greckim, a cukru pudru miodem. Sugeruje też, żeby warzywa posiekać w urządzeniach typu malakser lub termomix – skrócimy wówczas w znacznym stopniu czas przygotowania surówki (uważajmy tylko, aby nie posiekać warzyw zbyt mocno).

Surówka coleslaw cieszy się ogromną popularnością. Pasuje jako dodatek do dań obiadowych, ale też warto podać ją do grillowanych pyszności serwowanych w ogrodzie. Często dodaje się ją do fast foodów. Sposób jej podania zależy tylko od nas i od naszej kreatywności oraz smaków. Surówka ta jest bardzo prosta do zrobienia, więc warto się nauczyć ją robić, żeby serwować ją na przykład podczas majówki.

Surówka colesław idealna do dań z grilla

Składniki na 5 porcji:

½ małej główki białej kapusty (ok. 750 g)

1 mała marchewka (55 g)

¼ cebuli (50 g)

¼ szklanki majonezu (85 g)

3 łyżki mleka (45 g)

1 łyżka soku z cytryny (5 g)

1 łyżka cukru pudru (10 g)

½ łyżeczki soli (5 g)

szczypta pieprzu

¾ łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego (ok. 5 g)

Wykonanie:

Kapustę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy głąb i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tej samej tarce co kapustę. Cebulę możemy pokroić w bardzo drobniutką kostkę lub również zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa mieszamy ze sobą, solimy i chwilkę ugniatamy dłońmi. Następnie przygotowujemy sos: w miseczce umieszczamy majonez, mleko, sok z cytryny, cukier puder, pieprz oraz ocet, łączymy przy pomocy widelca, do momentu, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Otrzymany sos wlewamy do naszych warzyw i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny po to, aby wszystkie smaki ładnie się „przegryzły”.

Przepis na Surówkę colesław idealnej do dań z grilla w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *