Pyszna pizza domowa właśnie gotowa

Macie dzisiaj chwilę wolnego? Bo naprawdę tyle wystarczy, żeby przygotować domową, pachnącą pizzę według przepisu Agaty, która z ciastem na pizzę eksperymentuje od dłuższego czasu. Wciąż coś ulepszając i zmieniając, a ja miałam przyjemność kosztowania tych eksperymentów. Każdy był udany, ale Agata dążąc do perfekcji kulinarnej, wybrała w końcu dla Was ten najlepszy. Dzisiaj Wam go prezentujemy. Dobry przepis na pizzę jest na wagę złota.

Nic tylko zajadać, objadać się i zapomnieć o szalonych kaloriach!

Weekend majowy to idealny pretekst do tego, żeby zapomnieć o liczeniu kalorii i pozwolić sobie na objedzenie się czymś tak pysznym jak domowa pizza. Zresztą ta na cienkim cieście jest mniej kaloryczna. Poza tym wiele zależy od dodatków, które wybierzemy. Pizza na majówkę, podana na ogrodzie, który pachnie bzami? Przekonajcie się sami, że to doskonały pomysł. Skorzystajcie z przepisu Agaty, która zaznacza, że wkrótce będzie miała dla Was przepis na klasyczny sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki oraz sos pomidorowy w wersji ekspresowej (lubimy takie wersje!).

Najlepsza pizza na cienkim cieście

Składniki na pizzę o średnicy 30 cm:

½ łyżeczki cukru (4 g)

9 g drożdży

150 ml ciepłej wody o temp. ok 37 stopni

½ łyżeczki soli (4 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek (20 g)

1 i 3/5 szklanki mąki pszennej (275 g)

jeśli chcemy upiec pizzę prostokątną, na całą powierzchnię blachy od piekarnika zwiększmy ilość składników o połowę

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, przy pomocy łyżeczki rozcieramy drożdże z cukrem, aż staną się płynne, następnie dodajemy wodę oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy nasz rozczyn w ciepłe miejsce, pod przykryciem na około 10-15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, wsypujemy sól, dodajemy podrośnięty zaczyn oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma około 3 do 5 minut, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne (jeśli ciasto zbyt mocno się klei, można dodać odrobinę więcej mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem lub oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach na gruby placek, który umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rękoma rozciągamy ciasto, tak aby otrzymać koło o średnicy około 30 cm, zostawiając brzegi pizzy grubsze niż jej środek. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni. Na pizzy rozsmarowujemy dowolny sos pomidorowy (w wersji ekspresowej może to być po prostu keczup lub koncentrat pomidorowy najlepiej domowej roboty), na sos ścieramy ser i obkładamy naszą pizzę ulubionymi dodatkami typu salami, cebula, pieczarki. Pizzę pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 15-20 minut.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wodę, mieszamy 2minuty/37stopni/obr.2, odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Do podrośniętych drożdży dodajemy sól, olej oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Najlepszą pizzę na cieńkim cieście w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *