Francuskie wianuszki z egzotyczną nutą idealne na piknik

Dzisiaj jest chyba idealny dzień na wiosenny spacer. Po pracy, a jeszcze lepiej zamiast pracy. Kwitną bzy i kasztany. Wszędzie pełno wzorów i kolorów natury, które Agata włącza do swoich kulinariów. Przekonując nas, że wianki można pleść nie tylko z wszędobylskich mleczów czy uroczych stokrotek. Ale także z ciasta, które podamy na podwieczorek na tarasie czy na werandzie albo poczesujemy nim przyjaciół podczas wycieczki daleko, daleko, poza wszelką codzienność. Na przykład podczas pikniku w dawnym stylu, zjedzonym w miejscu, które tak naprawdę nie znajduje się daleko od domu, ale pomaga nam zerwać z rutyną.

Idealny piknik w ostatnim dniu kwietnia

Jeśli istnieje coś, dla czego warto porzucić dietę na moment, to są to właśnie francuskie wianuszki z egzotyczną nutą, proponowane dzisiaj przez Agatę, która nawet wiosną lubi zamknąć się w kuchni na dłużej, żeby przygotowywać tam swoje cuda, które potem podaje w wiosennym ogrodzie. Proponowane przez nią wianuszki są idealne na piknik, którym warto zamknąć kwietniowy czas. Wystarczy tylko dobra kawa (także taka z termosu, zabrana do koszyka piknikowego czy plecaka), żeby wyczarować niezwykły dzień dla siebie i bliskich. Być może w tym tygodniu będziemy mięli więcej czasu na takie starania, których efekty okażą się idealne. Nie tylko zresztą pod względem smaku, ale też atrakcji i relacji, które w gotowaniu są najważniejsze.

Agata uwielbia gorące ciastka francuskie, w tym przypadku radzi chwilę odczekać, aby nadzienie ładnie nam stężało. Dodaje, że jeśli lubimy super słodkie ciastka, możemy zwiększyć ilość dodanego cukru do 100-110g. Jeżeli z kolei zaplatanie warkocza wydaje nam się zbyt trudne, zróbmy ciastka w formie trójkątów lub prostokątów, pamiętając jednak, aby przed pieczeniem zrobić w nich dwa lub trzy nacięcia. Banana możemy też pokroić na plasterki i w takiej formie porozrzucać po serowym nadzieniu

Francuski wianuszek z egzotyczną nutą

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)

250 g twarogu

1/3 szklanki cukru (80 g)

1 żółtko

1 łyżka mąki pszennej (10 g)

½ szklanki śmietany 18% (115 g)

3 łyżki wiórek kokosowych (20 g)

1 łyżka Malibu lub Pinacolady

1 dojrzały banan

1 łyżka mleka

1 łyżka wiórek kokosowych

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy (dajemy mu chwilkę, aby osiągnęło temperaturę pokojową). Piekarnik rozgrzewamy do temp 210 stopni. W czasie, gdy ciasto się ociepla, przygotowujemy nadzienie: ser wkruszamy do misy miksera, dodajemy żółtko oraz cukier i mąkę, miksujemy około 1-2 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera do maksimum. Następnie wsypujemy wiórki oraz wlewamy śmietanę i alkohol, kontynuujemy miksowanie przez kolejną minutę. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią nasze ciasto. Dzielimy (wizualnie, wzdłuż dłuższego boku) prostokąt ciasta na 3 równe części. Na środkową część wykładamy nasze nadzienie, rozprowadzamy je równomiernie, tak aby wszędzie miało ono jednakową grubość. Banana kroimy na połowę, połówki banana umieszczamy na środku nadzienia, tak aby banan biegł przez całą długość masy serowej. W zewnętrznych częściach ciasta, ostrym nożem lub nożem do pizzy robimy nacięcia w odstępach około 1,5 cm, przystępujemy do zaplatania warkocza. Naprzemiennie przekładamy pasma na drugą stronę, starając się jak najszczelniej przykryć nadzienie. Gotowy warkocz smarujemy łyżką mleka i posypujemy łyżką wiórek kokosowych. Pieczemy około 22 minuty, gorący wyciągamy z piekarnika.

Przepis na Francuski wianuszek z egzotyczną nutą w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *