Zrób sobie przerwę na makaron z cukinią i pieczarkami

Macie ochotę na przerwę? Taką totalną? Absolutnie od wszystkiego? Przy dobrym jedzeniu, którego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu ani wysiłku? Wierzymy w taką terapię. Już samo gotowanie relaksuje, a co dopiero jedzenie pyszności, które stworzyliśmy. Przekonajcie się sami, przygotowując spontanicznie potrawy, na które właśnie naszła Was ochota. Bez żadnego wielkiego planu i nadęcia. Takie działania dają najwięcej radości. Nam samym i wszystkim, których zaprosimy do stołu, na przykład do tego w ogrodzie. Dzisiaj stawiamy na nim białe bzy, które z warzywnym daniem stworzą doskonałą kompozycję.

W lżejszym tonie

Danie, które szybko można zrobić z kilku składników, a smakuje przepysznie? Tak, lubimy takie rzeczy, nie tylko w środku pracowitego tygodnia, ale także dzisiaj, kiedy wyruszamy na wycieczki-ucieczki do przyjemnych miejsc. Poza tym warto sobie zrobić przerwę od grillowanych mięs. Jeśli nie dzisiaj, to może jutro? Makaron z cukinią według przepisu Agaty okaże się rewelacyjnym daniem odświeżającym. Doskonałym na rodzinny obiad.Daniem lekkim i niskokalorycznym, bo nie przygotowujemy tutaj typowych dla makaronów ciężkich sosów śmietanowych czy mięsnych, a warzywa podsmażamy jedynie na oliwie z oliwek. W wersji fit można wykorzystać makaron pełnoziarnisty. Zrezygnujmy też z posypywania makronu parmezanem. Danie nie straci swojego smaku, a będzie lżejsze. Zamiast makaronu świderki możemy użyć także penne, tagliatelle lub innego ulubionego.

Makaron z cukinią i pieczarkami

Składniki:

250 g makaronu świderki

1 zielona cukinia (ok. 350 g)

300 g pieczarek

1 cebula (160 g)

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

½ płaskiej łyżeczki soli (ok. 3 g)

szczypta pieprzu

2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

parmezan lub inny ser do posypania makaronu

¼ łyżeczki soli do gotowania makaronu

Wykonanie:

Cukinię i pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Zagotowujemy wodę na makaron, solimy, gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulkę, podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebulka lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki oraz cukinię, smażymy na dużym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu (smażymy do momentu, aż woda z pieczarek i cukinii praktycznie odparuje). Zdejmujemy z gazu i dodajemy odcedzony, gorący makaron, posiekaną drobniutko natkę, sól oraz pieprz. Gorący makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.

Przepis na Makaron z cukinią i pieczarkami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *