Orzechowe ciasteczka chrup chrup

Jak udoskonalić piątkowy wieczór? Jak sprawić, by sobotnie popołudnie było doskonalsze niż kiedykolwiek? Jak przygotować się do niedzielnych pogaduszek z przyjaciółką? Jak to wszystko zrobić w kilka chwil? Wystarczy zajrzeć do słodkiego menu piknikowego Agaty. Orzechowe ciasteczka to idealna rzecz do chrupania. Do kawy, do szklanki mleka albo tak po prostu bez niczego.

Nie ma to jak słodkości własnej roboty

Piątkowy wieczór bez słodkości? Dla wielu osób to nie do uwierzenia. Dla mnie też. Zwłaszcza gdy pomyślę o chrupiących ciasteczkach w wykonaniu mojej siostry. Ideał. Przekonajcie się sami. Warto, bo zajadając domowe wypieki i podając je bliskim, nie grzeszymy tak bardzo. Wiemy, z czego robione są nasze słodkości. To znacznie zdrowsza wersja w porównaniu do ciastek, które kupujemy w marketach. Przede wszystkim domowe wypieki nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczów roślinnych czy nadmiaru środków spulchniających.

Ciasteczka orzechowe własnej roboty to pyszność, którą warto polecić. Agata sugeruje, że jeśli nie przepadamy za owocowym aromatem, pomińmy dodatek skórki z pomarańczy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez całą noc, otrzymamy w ten sposób bardziej zwarte ciasto, które po wyciągnięciu z lodówki kroimy na ciastka o grubości mniej więcej 0,5mm, ciastka w takiej postaci umieszczamy na blasze od piekarnika i pieczemy również około 15 minut

Orzechowe ciasteczka

Składniki:
¾ szklanki mąki pszennej (120 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g)
5 łyżek masła (70 g)
1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
pół szklanki orzechów włoskich bardzo drobno posiekanych (50 g)
1 żółtko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub małe opakowanie cukru waniliowego (8 g)
skórka starta z 1 pomarańczy

Składniki na polewę:

3 kostki gorzkiej czekolady, pół łyżeczki masła, łyżeczka mleka

Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, zimne masło, siekamy nożem do momentu, aż składniki trochę się połączą, następnie dodajemy żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową zagniatamy ciasto rękoma, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Ze schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki (ok. 7g), z których formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek charakterystyczny dla widelca. Pieczemy ciastka około 15 minut lub nieco krócej (czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości, jaką nadamy naszym ciasteczkom). Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż polewa lekko zgęstnieje, następnie robimy esy-floresy na powierzchni zimnych ciastek,

W wersji z termomixem:

Orzechów nie musimy kroić nożem tylko wrzucamy do naczynia i siekamy 5s/ obroty 5, dodajemy pozostałe składniki ucieramy 30s/obroty 5. Wyjmujemy ciasto z termomixa i zagniatamy w wałek o grubości mniej więcej 3-4 cm. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Orzechowe ciasteczka w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *