Kolorowe leczo na zdrowie

Zabawa formą i treścią? Nie tylko w obszarze wielkiej sztuki jest możliwa, ale także w przestrzeni codzienności, której warto każdego dnia nadawać znamiona artyzmu. U progu wielobarwnego maja, inspirując się m.in. wszystkimi kolorami flory, które zawsze są odświeżające i poruszające wyobraźnię. Również tę kulinarną. Dzisiaj Agata zachęca nas do tworzenia takich kolorowych kompozycji talerzu. Wiosenna porcja zdrowia przyda się każdemu. Podobnie jak zachęta do kreatywności.

Leczo na zdrowie

Kolorowe leczo w wersji, którą proponuje Agata, to danie lekkie i naprawdę zdrowe. Biorąc pod uwagę jakość składników, jakie wykorzystamy do jego przygotowania. Agata zaznacza, że wartość tego dania zależy od jakości kiełbasy, której użyjemy do przygotowania leczo (powinna cechować się ona jak najwyższą zawartością mięsa, a jak najniższą zawartością substancji dodatkowych typu: difosforany, glukoza, azotyn sodu).

Do przygotowania leczo możemy wykorzystać paprykę czerwoną, żółtą, zieloną lub najlepiej ich miks, podobnie jest z cukinią, najlepiej użyć zarówno zieloną jak i żółtą. Można bawić się kolorem i formą warzyw, krojąc je w kostkę, na plasterki czy na paseczki.

Jak przygotować świeże pomidory do leczo

Kiedy u Agaty w szklarni pojawią się pierwsze czerwone pomidory, zamiast pomidorów w puszce, do przygotowania leczo używa właśnie tych świeżych, które przygotowuje w następujący sposób: 3 pomidory (400-500 g) nacina ostrym nożem, w kilku miejscach, umieszcza w misce i zalewa gorącą wodą, odstawia na kilka minut, następnie wyciąga pomidory i usuwa z nich skórkę (taka kąpiel w gorącej wodzie sprawi, że skórka łatwo będzie schodzić), obrane pomidory kroi w kostkę i wrzuca do leczo.

Leczo smakuje wspaniale z bułeczkami

Kolorowe leczo Agata podała dzisiaj z bułeczkami typu grahamki, po których zostały już tylko okruszki. Jutro podamy przepis na te właśnie bułeczki. Można też przygotować jakieś inne prezentowane w ramach domowej piekarenki Agaty.

Kolorowe leczo

Składniki na 3 porcje:

3 małe kiełbaski (250 g)

1 cebula (150-160 g)

1 ząbek czosnku

2 papryki (450 g)

2 małe cukinie lub jedna duża (400 g)

1 puszka pomidorów krojonych lub niekrojonych (400 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

szczypta pieprzu

szczypta kurkumy

3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g)

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kiełbasę, smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 minuty. Cebulę kroimy w piórka, paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę lub w paseczki, cukinię myjemy, również osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę lub w półksiężyce. Kiedy wszystkie warzywa mamy już przygotowane, zaczynamy przygotowywać leczo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 pozostałe łyżki oleju, wsypujemy cebulę, solimy, smażymy, mieszając na małym ogniu przez 4 minuty. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, cukinię, podsmażoną kiełbaskę oraz pieprz, kurkumę i cukier, mieszamy, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut (w trakcie gotowania, mieszamy leczo ze dwa razy). Po 10 minutach dodajemy pomidory wraz z zalewą (całe pomidory kroimy w grubą kostkę), mieszamy, zagotowujemy i kontynuujemy duszenie, pod przykryciem przez kolejnych 10 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli warzywa pokroiliśmy w grubą kostkę, wydłużmy czas duszenia o 5 minut). Gotowe leczo doprawiamy, w razie potrzeby solą, pieprzem i cukrem.

Przepis na Kolorowe leczo w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Kolorowe leczo na zdrowie”

  1. Dzisiaj robilam to danie, dwie porcje,jedna do zamrozemia.danie doskonale, bardzo smaczne, do tego upieklam pszenne bagietki,niedrogie i latwe w wykonaniu.’

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *