Bułki grahamki do dań z grilla, do leczo, i nie tylko

Zapowiada się naprawdę piękna niedziela. Bez względu na to jak, z kim i gdzie zamierzacie ją spędzić, jedno jest pewne – zwieńczeniem tego majowego dnia będzie doskonały obiad. Co podać? Może kolorowe leczo, które poleca Agata, i do którego proponuje przepyszne i zdrowe bułki grahamki? Taki obiad niedzielny idealnie nadaje się do podania w ogrodzie, a bułki przydadzą się też do dań z grilla i na jutro do pracy czy do szkoły.

Zdrowsza wersja pieczywa i mąka własnej roboty

Pieczywo pszenne w zdrowszej wersji? To właśnie dzisiejsza propozycja Agaty, która radzi, żeby do bułek dodać ulubione ziarna typu: siemię lniane, słonecznik, pestki dyni. Nasze grahamki staną się wówczas jeszcze bardziej odżywcze. Dodatek mąki pszennej razowej sprawia, że bułki grahamki są zdrowsze od zwykłych bułek pszennych. Mąka ta bowiem ma ok. dwa razy większą zawartość błonnika, który reguluje prace jelit, zapewnia na długo uczucie sytości, zmniejsza przyswajanie tłuszczu. Poza tym mąki pełnoziarniste stanowią także świetne źródło witamin i składników mineralnych, np.: magnezu, żelaza, fosforu, witamin z grupy B.

Agata robi mąkę pszenną razową z własnej pszenicy. Jeśli mamy taką możliwość, spróbujmy zrobić taką mąkę sami. Wystarczy oczyszczoną pszenicę umieścić w termomixie i mielić 1min/obr.10.

Bułki grahamki do wielu dań

Warto nauczyć się robienia grahamek w domu, bo oto mamy zdrowe pieczywo, które podamy do wielu dań. Jako przepyszny i jakże wartościowy dodatek. Świetnie posmakują podane do lecza, bigosu, gulaszu. Nadają się też jako baza do hamburgera z grilla. Błonnik zawarty w grahamce sprawi, że szybciej przestaniemy być głodni i nie skusimy się na kolejną porcję kiełbasy czy karkówki. Wielką zaletą grahamek jest także krótki czas wyrastania ciasta. Bardzo szybko zrobimy rewelacyjny dodatek do głównych dań, do potraw z grilla. Ale bułki te posmakują świetnie także same czy w wersji kanapkowej.

Bułki grahamki

Składniki na 9 bułek:

40g drożdży

1 łyżeczka cukru (6 g)

Szklanka ciepłej wody (250 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (400 g)

3/5 szklanki mąki pszennej razowej (100 g)

Dodatkowo: 1 żółtko, mak do posypania bułek

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy łyżeczką z cukrem, aż staną się płynne, dodajemy ½ szklanki ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy mąkę pszenną razową, sól, podrośnięty zaczyn, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki bardzo mocno spłaszczamy dłonią. Grahamki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po 15 minutach rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiem (ten etap możemy śmiało pominąć). Pieczemy grahamki 18-20 minut. Gorące studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wsypujemy pokruszone drożdże dodajemy cukier oraz wodę, miksujemy 2min/37stopni/obr2, odstawiamy do podrośnięcia na 10 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę pszenną przesianą przez sitko oraz mąkę pszenną razową, wyrabiamy ciasto 3minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Przepis na Bułki grahamki w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *