Maj to apogeum zieleni. Tej soczystej i jakby malarskiej. Aż chce się tworzyć wszystko na zielono. Także dania, które w maju są czystą cząstką natury na talerzu. Zajrzyjmy do zielonego menu Agaty, która wzbogaciła je dzisiaj o kolejną potrawę. Bardzo klasyczną, smakowitą jak zawsze i uniwersalną. Dobrze jest rozpocząć weekend w lżejszym tonie, również żywieniowym.
Zupa zamiast drugiego dania
Porowa zupa to idealne danie na piątek. Bardzo sycące, więc z powodzeniem zastąpi nam drugie danie. Poza tym warto tę zupę włączyć do menu dziecięcego. Witaminy w takiej postaci smakują najmłodszym, łącznie z synkiem Agaty. To także danie dietetyczne, kiedy pominiemy ser i grzanki. Agata radzi zastąpić te składniki pysznym o tej porze roku szczypiorkiem. Sugeruje też, że zamiast sera cheddar możemy użyć zwykłej goudy. A jeśli nie mamy blendera czy malaksera, ugotowany por możemy przetrzeć przez sitko.
Zupa porowa z ziemniakami i grzankami
Składniki na 4-5 porcji:
1 duży por (250 g białej części pora)
1 kostka ekologicznego wywaru warzywnego bez dodatku oleju palmowego
3 szklanki wody (750 ml)
4 średniej wielkości ziemniaki (500 g)
½ cebuli (80 g)
2 łyżki masła (28 g)
1 szklanka mleka (250 g)
1 i ½ łyżeczki soli (10 g)
duża szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
ostry ser typu cheddar (ok. 40g)
4 kromki białego chleba lub chleba typu graham
4 łyżki oleju rzepakowego (40g)
Wykonanie:
Pora dokładnie myjemy, odcinamy jego zieloną część (opcjonalnie można zostawić dwu centymetrowy fragment zielonej części), kroimy na pół, a następnie w drobne plasterki. Pokrojonego pora umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy kostkę warzywną, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kostki, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w drugim garnku, zalewamy szklanką zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut, ugotowane ziemniaki odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, do momentu, aż cebulka całkowicie zmięknie. Ugotowany por dokładnie blendujemy. Do utartego pora dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, łyżkę masła, wlewamy mleko oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z gazu. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczywo i smażymy grzanki na dosyć dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią (około kilku minut). Szczypiorek kroimy w cieniutkie plasterki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zupę przekładamy do miseczki, posypujemy grzankami, serem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis na Zupę porową z ziemniakami i grzankami w wersji do wydruku i PDF.
Smakuje rewelacyjnie