Bakłażanowe wieżyczki na romantyczna kolację

Bakłażany przez długi czas uważane były za owoce dekoracyjne. Nic dziwnego, są przecież takie ciekawe od strony plastycznej. Tworzą wspaniałe kompozycje z kwiatami, owocami, z warzywami. Nie sposób ich nie zauważyć, spacerując po wielokolorowym targu i wybierając produkty. Kolor to pierwsza rzecz, na jaką zwracamy uwagę, choć oczywiście najistotniejszy jest smak, który dziś Agata wydobywa z bakłażanów w prosty sposób. Łącząc je z pomidorami i z serem.

Bakłażan dla zakochanych

Bakłażany uważane są za afrodyzjaki. Jeśli przygotowujemy romantyczną kolację, to wieżyczka z bakłażana będzie idealna na taką okazję. Do tego lampka wina i grzanki, i naprawdę można się zakochać. Zresztą w tym daniu zakochają się też wegetarianie i osoby lubiące przysmaki z grilla (wieżyczki bakłażanowe umieszczamy na tackach grillowych i grillujemy do momentu, aż pomidor zmięknie, a ser ładnie się rozpuści). Zapiekany bakłażan to coś dla zakochanych w warzywach, w grillowanych pysznościach, no i oczywiście w innych osobach, o które chce się dbać, podając im to, co najlepsze.

Agata radzi

Agata sugeruje, że do przygotowania wieżyczek bakłażanowych możemy wykorzystać 2 kulki mozzarelli (ser kroimy wówczas na grubsze plastry. Dobrze jest też po upieczeniu spróbować jedną porcję, może okazać się, że trzeba będzie naszą przystawkę jeszcze trochę dosolić, żeby nie była zbyt mdła. Samego bakłażana nie powinno kroić się nożem ze stali węglowej, gdyż spowoduje  to ciemne plamy i nada metaliczny posmak.

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan to wartościowy owoc (jego jadalna część to jagoda), który ma właściwości detoksykacyjne. Naprawdę warto go jeść, na przykład podczas kuracji antybiotykowej lub wtedy, gdy się odchudzamy (ze względu na dużą zawartość błonnika). Jedzenie bakłażana poprawia przemianę materii. Pomaga też zapobiegać chorobom układu krążenia, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz obniżenia  poziomu cholesterolu.

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Składniki na 2-3 porcje:

1 bakłażan

1 większy pomidor (230 g)

1 kulka mozzarelli (125g)

12 listków świeżej bazylii

1 duży ząbek czosnku

5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (50 g)

sól

Wykonanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 1 cm, plastry dokładnie solimy z każdej strony i odstawiamy na pół godziny (w tym czasie bakłażan puści sok, z którym pozbędziemy się goryczki charakterystycznej dla tego owocu). Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry (ilość plastrów powinna być taka sama jak ilość plastrów bakłażana). Bazylię siekamy jak najdrobniej, podobnie postępujemy z czosnkiem, następnie mieszamy z sobą posiekaną bazylię oraz czosnek. Plastry bakłażana, które puściły sok, osuszamy na ręczniku papierowym (dokładnie dociskamy bakłażana do ręcznika papierowego, pozbawiając go jak największej ilości wody). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy plastry na niezbyt dużym ogniu, przez około 2 minuty z każdej strony. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Podsmażonego bakłażana umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem. Na bakłażana wykładamy kolejno plaster pomidora i plaster mozzarelli, na serze umieszczamy niewielką ilość czosnku z bazylią, całość posypujemy solą. Wieżyczki bakłażanowe wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Przepis na Bakłażana zapiekanego z mozzarellą i pomidorami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *