Cuda z cukinii, czyli ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto cukiniowe pyszne i zdrowe? Czy to nie jest oksymoron? Wcale nie! Przekonacie się sami, że zdrowe może być pyszne, a czekolada pasuje niemalże do wszystkiego. Także do cukinii, której wiele osób nie ceni. Tymczasem jest to ulubione warzywo Agaty, która cukinie uprawia w swoim ogrodzie. Jeszcze jej nie ma, więc swoje ciasto cukiniowe przygotowała z warzyw kupionych na targu. Prezentowane dzisiaj ciasto czekoladowe z cukinią to propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią jednoznaczności w kuchni, a którzy uwielbiają zaskakiwać siebie samych i wszystkich wokół, także kulinarnie.

Cukinia na słodko

Rzeka czekolady zalewająca cały świat to bajkowa wizja, która pozostaje z nami niekiedy na całe życie. Przemycamy ją na wiele sposobów. Jednym z nich są ciasta. Na przykład czekoladowe ciasto z cukinią, połączenie lekkości warzyw z pysznością czekolady. Cukinia okazuje się warzywem uniwersalnym. Agata wykorzystuje ją rozmaicie. Robi z niej leczo, które prezentowane było już na blogu, a dzisiaj przygotowała ciasto. Warto polubić cukinię, bo to warzywo niskokaloryczne (zaledwie 15 kcal 100 g), zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki na ciasto:

2 małe cukinie (340 g)

8 łyżek masła (115 g)

Niecała szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g)

pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (115 g)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (115 g)

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek kakao (60 g)

2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej

60 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

40 g masła

Wykonanie:

Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce o dużych oczkach (powinniśmy otrzymać 2 szklanki startej cukinii). Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko. Piekarnik rozgrzewamy do temp 160 stopni. Miękkie masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy kilka minut, na najwyższych obrotach, aż otrzymamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Nie zaprzestając ucierania, stopniowo wlewamy olej. Wsypujemy wanilię i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak utartej masy dodajemy przesiane przez sitko suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia i kakao), w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając tylko do połączenia się składników. Dodajemy zmieloną kawę rozpuszczalną i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy startą na tarce cukinię oraz pokrojoną bardzo drobno gorzką czekoladę, delikatnie mieszamy. Prostokątną formę o wymiarach 22 x 33 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy szpatułką. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 55 minut. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową (masło oraz drobno posiekaną gorzką czekoladę, umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i połączą).

Przepis na Czekoladowe ciasto z cukinią w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *