Koktajl jarmużowy z owocami, czyli to, co najlepsze z natury

Dzisiaj zielonego menu na maj ciąg dalszy. Podajemy dzbanek zdrowia w zielonym ogrodzie, w którym intensywność zieleni jest po prostu niewyobrażalna o tej porze roku. Koktajl jarmużowy z owocami to doskonały komponent takiego obrazu. Tym bardziej że jarmuż traktuje się często jako roślinę dekoracyjną. Nieocenione są także jego walory smakowe i przede wszystkim zdrowotne. Filiżanka mocnej kawy? Zastąpmy ją szklanką zielonego koktajlu jarmużowo-owocowego, a poczujemy się sto razy lepiej.

Perfekcyjny koktajl jarmużowy

Koktajl z jarmużu z owocami najsmakowiciej wypić od razu po przygotowaniu. Jeśli jest niewystarczająco słodki, to dodajmy łyżeczkę miodu. Agata sugeruje, żeby do przygotowania wszelkich koktajli używać zawsze bananów jak najbardziej dojrzałych. Możemy dowolnie modyfikować smak koktajlu, dodając np. kilka listków mięty.

Jarmuż jako superfood

Uwielbiamy produkty i jedzenie, które zastępuje nam lekarstwa. Pyszności, które pomagają zadbać o zdrowie na co d zień w prosty sposób. Jarmuż do nich należy. To kolejny na naszej liście produkt z gatunku superfood. Dlaczego? Zawiera bardzo dużo witamin i prowitamin. Zamiast łykać tabletki lub pić syropy z apteki, lepiej przygotowywać sobie naturalny koktajl na bazie jarmużu. Serwujemy sobie i bliskim porządną porcję zdrowia: witaminy A, K, C, E, kwasu foliowego. Dbamy w ten sposób o serce, o skórę, włosy, paznokcie, podnosimy odporność organizmu. W jarmużu znajdziemy też liczne składniki mineralne, m.in.: potas, żelazo, wapń, magnez. Picie koktajlu jarmużowego sprzyja więc ukojeniu nerwów i m.in. wzmacnia kości. To idealny sposób na wzmocnienie się i zapewnienie organizmowi porządnej dawki witamin i minerałów. Zamiast kawy, w maju i nie tylko, podajmy szklankę koktajlu na bazie jarmużu.

Koktajl jarmużowy z owocami

Składniki na 2 porcje:

2 duże garście jarmużu (60 g)

1 duży dojrzały banan (110g po obraniu)

1 duże jabłko (220 g po usunięciu gniazd nasiennych)

1 szklanka wody mineralnej lub źródlanej (250 g)

1 łyżeczka miodu (10 g)

Wykonanie:

Jarmuż dokładnie myjemy, dodajemy banana pokrojonego na kawałki oraz jabłko umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na drobniejsze części (jabłka nie obieramy ze skórki!), wlewamy miód oraz wodę i dokładnie blendujemy (w termomixie 1minuta/obr.10). Przelewamy koktajl do szklanek i serwujemy od razu po przygotowaniu.

Przepis na Koktajl jarmużowy z owocami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *