Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy

Kończy się powoli maj, ale nie pomysły Agaty na zielone dania. Jednym z nich jest dietetyczny gulasz z selerem naciowym. Warto go przygotować dzisiaj, kiedy mamy odrobinę więcej czasu. Ale przepis ten polecamy także na zapracowany tydzień, bo okazuje się bardzo prosty. Przyrządzenie  gulaszu z selerem nie potrwa w nieskończoność. Przekonajcie się sami w Waszych majowych kuchniach, nastawiając się na lekkie impresje w zielonym kolorze.

Niedzielny obiad w lżejszej formie

Agata wciąż mnie zaskakuje swoimi przepisami. Jej ostatnie danie, czyli gulasz selerowy, to po prostu szalona kombinacja, która jednak ku memu zaskoczeniu cudownie smakuje. Z tym większym smakiem zajada się to danie, mając świadomość, że zawiera ono bardzo dużo witamin a mało tłuszczu. Zatem jest sycące (ma dużo białka), ale nie tuczące. Takie zupełnie wiosenne i sprzyjające dbaniu o dobrą formę na wiosnę.

Agata sugeruje, że jeśli ktoś jest na diecie redukcyjnej (trzymamy kciuki:)), to niech zrezygnuje z pieczywa. Jeśli zaś możemy sobie pozwolić na mączne dodatki, to wybierzmy na przykład do gulaszu bułki grahamki czy ślimaczki z siemieniem lnianym. Obie propozycje zresztą są wartościowymi dodatkami. Mięso z kurczaka można tez zastąpić filetem z indyka, radzi Agata.

Dietetyczny gulasz z selerem naciowym

Składniki:

1 czerwona papryka (200 g)

1 duża cebula (180 g)

500 g pieczarek

seler naciowy (400 g)

2 duże piersi z kurczaka (600 g)

1 puszka krojonych pomidorów

2 szklanki wrzątku (500 ml)

1 łyżeczka soli (7 g)

szczypta pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

Wykonanie

Pieczarki umieszczamy na sitku i myjemy pod bieżącą, zimną wodą, potrząsamy sitkiem, aby usunąć jak najwięcej wody, następnie kroimy je w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, cebulę kroimy na połowę, a następnie w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy pieczarki, paprykę oraz cebulę, mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez 5 do 8 minut. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub w paski. Seler naciowy także myjemy i kroimy na drobne części, dorzucamy do pieczarek, papryki i cebuli, kontynuujemy smażenie na dużym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gorącą wodę oraz przyprawy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1 godzinę. Gulasz, który otrzymamy będzie miał formę zupy, więc przelewamy go do miseczek i serwujemy, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Jeśli chcemy, aby nasz gulasz był bardziej gęsty, zdejmijmy pokrywkę i gotujmy nasz gulasz, na dużym ogniu przez kolejne 10 minut.

Przepis na Dietetyczny gulasz z selerem naciowy w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *