Ciasto z truskawkami, czyli impresje czerwcowe

Czas to nie tylko rygor zegara. To nie tylko wyraziste liczby, które pojawiają się na wyświetlaczu telefonu. Czas to także impresje, które u progu czerwca mają smak, kolor i zapach dojrzałych truskawek. Taki czas ma wymiar subiektywny, a powraca za każdym razem, kiedy na stole pojawia się ciasto truskawkowe. O tej porze roku smakuje najdoskonalej, dlatego warto je przygotować w najbliższych dniach.

Jak przygotować doskonałe ciasto truskawkowe?

Agata podaje przepis na rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami oraz garść porad, które pomogą osiągnąć perfekcję. Sugeruje, żeby jajka, których używamy do przygotowania biszkoptu, miały temperaturę pokojową, a sam biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, przed planowanym przygotowywaniem ciasta. Możemy upiec go w nieco większej blaszce, niż podane jest to w przepisie (nasze ciasto po złożeniu będzie po prostu nieco niższe niż w oryginale). Zamiast truskawek możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Natomiast żeby galaretki szybciej nam stężały, po przestudzeniu umieśćmy je w lodówce.

Ciasto z truskawkami

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru (165 g)

2/3 szklanki mąki tortowej (113 g)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (4 g)

szczypta soli

Składniki na krem śmietankowy:

1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (250 g)

600 ml śmietanki kremówki 30% (2 i 2/5 szklanki)

4-5 łyżek cukru pudru (40-50 g)

3 łyżeczki żelatyny (15 g)

1/3 szklanki gorącej wody (82 g)

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

600 ml gorącej wody (2 i 2/5 szklanki)

300 g truskawek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier, kiedy otrzymamy lśniącą pianę zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy białkowej, bardzo delikatnie mieszając np. szpatułką lub dużą łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 24cm×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 35 minut. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli wierzch nie jest wystarczająco równy, można go wówczas lekko ściąć nożem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy razem z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Kremówkę miksujemy na najniższych obrotach miksera na sztywno i dodajemy do jogurtu, następnie wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą żelatynę, miksujemy jeszcze tylko chwileczkę. Biszkopt kroimy na 2 równe części. Formę, w której piekł się biszkopt, wykładamy folią spożywczą lub folią aluminiową, wkładamy jedną część biszkoptu, na biszkopcie umieszczamy połowę kremu, przykrywamy drugim fragmentem biszkoptu, na który wykładamy drugą część kremu, na kremie rozkładamy pokrojone w plasterki truskawki, wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny. Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy tężejącą galaretką, wierzch ciasta przykrywamy folią spożywczą, tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis na Ciasto z truskawkami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *