Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką

Pośród czerwcowych doskonałości znajdziemy kwitnące piwonie i róże. Dojrzałe czereśnie, które kojarzą się z wakacyjną spontanicznością. No i oczywiście truskawki, którymi można bezkarnie objadać się bez końca. Do tych doskonałych rzeczy, które prowadzą do doskonałych impresji, należy też kruche ciasto z truskawkami i pianką – które sprawia, że czerwiec nabiera autentycznego smaku i sensu.

Truskawkowe wspomnienia

Dzisiejszy przepis pochodzi z pierwszego zeszytu z przepisami Agaty, która ciasto z truskawkami i pianką robi od dwudziestu lat! Dla mnie to symbol czerwca, którego nie wyobrażam sobie chociażby bez kawałka truskawkowego rarytasu Agaty. Kulinarne impresje mają swoją historię, którą warto opowiadać wciąż na nowo w kuchennej przestrzeni. Wyjątkowo smaczna i pachnąca to będzie opowieść. Przekonajcie się sami…

Kruche ciasto z truskawkami i pianką

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki (ok. 500 g)

1 szklanka cukru (220 g)

5 żółtek

cukier waniliowy

1 kostka masła (200 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany (28 g)

Piana:

1 szklanka cukru (220 g)

2 budynie jasne bez cukru

5 białek

75 dag truskawek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki oprócz jajek i śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej jest nawinąć ciasto na wałek i tak przełożyć do formy).

Pianka:

Białka ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż otrzymamy lśniącą pianę, wsypujemy budyń i miksujemy do momentu połączenia się składników.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym, większe truskawki możemy przekroić na połówki. Rozkładamy owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, truskawki pokrywamy budyniową pianką, której wierzch wyrównujemy łyżką, wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i rozkruszając je w rękach, rozrzucamy na białkowej piance. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 55-60 minut (jeśli ciasto od góry zacznie za bardzo się rumienić, możemy przykryć je folią aluminiową). Ciasto możemy przygotować wykorzystując dowolne sezonowe owoce.

Przepis na Kruche ciasto z truskawkami i pianką w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką”

  1. Naprawde super ciasto bardzo smaczne, teraz nie mialam truskawek to upeklam ze sliwkami, rownie dobre.dziekuje za tak wspanialy przepis. Dodam tylko, ze upieklam to ciasto pielgrzymom i bardzo im smakowalo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *