Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem

Jedzenie to nie tylko impresja, czyli to co jest tu i teraz. To także nasze kulinarne projekty, wyobrażenia i wizje. To tworzenie pewnego kulinarnego świata, wokół potrawy czy smaku. Jedzenie to także projektowanie tego smaku, czyli planowanie tego, co poda się bliskim i czym będzie się delektowało osobiście. Najczęściej jemy szybko, po prostu to, co mamy akurat pod ręką. Ale jeśli tylko możemy sobie pozwolić na powolność gotowania, to zróbmy to bez namysłu. Oddając się potem niespiesznej przyjemności kosztowania efektów naszych kuchennych starań. Gdy podamy na przykład bułeczki z rozmarynem, czyli superfood w pysznej odsłonie.

Rewelacyjny rozmaryn

Dlaczego warto dodać rozmaryn do potraw? Nie tylko ze względu na jego zapach i smak, ale także na rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Rozmaryn (podawany z rozwagą, w niewielkich ilościach) wpływa korzystnie na samopoczucie, na odporność organizmu, podnosi sprawność intelektualną i pomaga w kłopotach z koncentracją. Przyprawę tę warto wykorzystać także przy problemach układu pokarmowego. Doskonale podkreśli ona smak domowych bułeczek i w dodatku będzie zdrowym akcentem codziennego menu.

Bułeczki z rozmarynem

Składniki:

460 g mąki pszennej (ok. 2 ¾ szklanki)

12 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu lub rozmarynu suszonego

1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

1/4 łyżeczki pieprzu

120 ml naturalnego jogurtu w temp. pokojowej

170 ml ciepłej wody

1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (7 g)

Dodatkowo na glazurę:

1/3 żółtka roztrzepanego z 1 białkiem za pomocą widelca

Wykonanie:

Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy odrobinę ciepłej wody i mieszamy łyżeczką do momentu rozpuszczenia się drożdży, odstawiamy na 10 minut. Pozostałą wodę mieszamy z jogurtem, oliwą oraz czosnkiem. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z resztą suchych składników. Do mąki dodajemy drożdże oraz wodę z jogurtem i zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. Po wyrośnięciu każdą bułeczkę smarujemy glazurą. W trakcie wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Pieczemy bułeczki około 25 minut, gorące wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Do naczynia wkruszamy drożdże dodajemy cukier i wodę mieszamy 2min/37stopni/obr.2, ostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na suchych i wyrabiamy ciasto 2 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *