Wielokolorowe lato to najlepsza pora na objadanie się warzywami i owocami. Inspirują nas do tego pyszności zapełniające targi i warzywniaki oraz te, które uprawiamy we własnych ogrodach. To także świetny czas na to, żeby urozmaicić swoją codzienną dietę w wyjątkowo zdrowym stylu, sięgając do sałatkowego menu Agaty, w którym dzisiaj znajduje się dietetyczna sałatka z awokado na sałacie masłowej. Tej delicji warto spróbować. Tym bardziej że wyjdzie nam to na zdrowie.
Dlaczego warto jeść awokado?
Kuchnia może być przestrzenią, w której w elementarny sposób zadbamy o zdrowie, serwując doskonałe dania z produktów, które same w sobie są najlepszym lekarstwem dla organizmu. Do takich produktów należy awokado, które ma korzystny wpływ na pracę mózgu i na ogólną kondycję intelektualną. Usprawnia też procesy trawienne i ma niebagatelny wpływ na odchudzanie. Paradoksalnie awokado zawiera dużo tłuszczów, ale są to tłuszcze obniżające poziom cholesterolu we krwi. Technolodzy żywności i dietetycy, także Agata, zalecają wzbogacenie diety (także tej redukcyjnej) awokado.
Znajdź swój sposób na awokado
Awokado ma dosyć specyficzny smak, który warto urozmaicić i dostosować do swoich oczekiwań smakowych. Sałatka z awokado na sałacie masłowej to doskonały pomysł na pyszne i jakże zdrowe podanie tego owocu. Agata tę sałatkę zawsze podaje z grillowanym pieczywem, gdyż tak smakuje jej najlepiej, ale jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej i serwujemy sałatkę na kolację, lepiej pomińmy dodatek pieczywa.
Agata dodaje, że awokado, które wykorzystamy do przygotowania sałatki musi być miękkie. Jeśli kupimy twarde awokado, zazwyczaj będziemy musieli poczekać 2-3 dni, aby uzyskało ono odpowiedni stopień miękkości. Do przygotowania sałatki, możemy użyć całe awokado (po pół awokado na 1 porcję sałatki).
Dietetyczna sałatka z awokado na sałacie masłowej
Składniki na 2 porcje:
4 garście sałaty masłowej (ok. 80 g)
½ małej cebuli (ok. 30 g)
1-2 pomidory (200 – 300 g)
½ dojrzałego awokado
3 jajka ugotowane na twardo
10 szczypiorków
Składniki na dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek (30 g)
1 łyżeczka musztardy miodowej
¼ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Sałatę umieszczamy na sitku i myjemy pod bieżącą zimną wodą, dokładnie potrząsamy sitem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Porwaną w dłoniach, na mniejsze fragmenty sałatę umieszczamy na dwóch talerzach, pomidory kroimy na połówki, a następnie na plasterki, cebulkę kroimy na jak najcieńsze talarki, awokado pozbawiamy skórki i również kroimy na plasterki, jajka kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Pomidory rozkładamy na sałacie, na pomidorach umieszczamy cebulkę, awokado oraz jajka, całość posypujemy bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiczku, który zakręcamy zakrętką i potrząsając słoikiem góra dół łączymy je ze sobą. Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę najlepiej bezpośrednio przed podaniem.
Przepis na Dietetyczną sałatkę z awokado na sałacie masłowej w wersji do wydruku i PDF.
Delikatna sałatka na przekąskę, smacznego