Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Czas wakacyjny to czas kulinarnych przedsięwzięć, czyli gotowania, które sprawia przyjemność i daje niesamowicie smaczne efekty. W tym oto czasie częściej jemy w plenerze i dlatego dania, które można zapakować do koszyka i zjeść w miejscu, które pozytywnie nastraja do życia, zyskują szczególne znaczenie. Na pewno należą do nich bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym, które podać można także podczas wakacyjnych przyjęć w ogrodzie lub po prostu zjeść na kolację podaną na tarasie.

Jako dodatek do sałatek

Pachnące bułki z aromatycznym nadzieniem można pałaszować bez niczego, ale idealnie uzupełnią one wszelkie sałatki, na przykład sałatkę typu greckiego. Jeśli nie musimy przestrzegać diety redukcyjnej, a wakacje nie kojarzą nam się z wiecznym odchudzaniem, to warto je serwować jako dodatek do sałatek czy do mięsa. Jeśli zaś dbamy o linię w umiarkowany sposób, to po prostu zjedzmy czosnkowo-pietruszkowe bułeczki raczej na śniadanie czy na obiad. To złote rady Agaty, które pomagają utrzymać dobrą figurę bez wielkich wyrzeczeń.

Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Składniki na 7 bułek:

10 g drożdży

1 łyżeczka cukru (5 g)

230 ml ciepłego mleka (230 g)

2,5 łyżki rozpuszczonego masła (35 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (400 g)

Składniki na nadzienie:

1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

5 łyżeczek masła (23 g)

4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy łyżeczką z cukrem, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy podrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło oraz sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy płaską bułkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W czasie gdy bułki nam wyrastają, przygotowujemy nadzienie: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem oraz natką pietruszki. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem, dosyć głęboko w dwóch miejscach, smarujemy bułki rozkłóconym jajkiem, następnie nacięcia w bułkach wypełniamy masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Bułki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone w dłoniach drożdże, cukier oraz mleko, mieszamy 2 minuty/37stopni/obroty pozycja 2. Odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy rozpuszczone masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Przepis na Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *