Pora na pomidora, czyli makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów

Letnie impresje kulinarne są wyjątkowe, jakby wszechogarniające i bezpośrednie. Powstają nie tylko w kuchni, ale właściwie na krzaku, na drzewie, w ogródku warzywnym, w leśnym zakątku pachnącym jagodami. Latem gotuje się i piecze w oparciu o dary natury, które pojawiają się wokół nas jak przemiłe niespodzianki wakacyjne. Należą do nich z pewnością lśniące, swojskie, dojrzałe pomidory. Idealne do tego, żeby udoskonalić makaron z sosem bolognese.

Włoskie klimaty Agaty

Agata przystosowuje włoskie kulinaria do tego, co ma właśnie w ogródku. Ostatnio pojawiły się w jej szklarni apetyczne pomidory, z których przygotowała sos bolognese. Tak oto klasyczny przepis włoski zyskał bardziej dietetyczny i odświeżający wymiar. Makaron z sosem według tej receptury to świetny pomysł na szybki obiad letni, który najlepiej posmakuje podany na świeżym powietrzu, na przykład na tarasie graniczącym z ziołowym i warzywnym ogródkiem.

Naturalnie natura

Agata udowadnia, że najlepsze i najsmaczniejsze inspiracje kulinarne podsuwa sama natura. Gotowanie zgodne z rytmem przyrody oznacza bycie bliżej tego, co naprawdę zdrowe i dobre dla naszej kondycji. Inspiracji szukajmy zatem przede wszystkim pośród tego, co po prostu w danym okresie przynosi nam sama natura. Wówczas będzie zdrowiej i smaczniej. Jak u Agaty:).

Wersja fit

Jeśli chcemy, aby nasze danie makaronowe było bardziej dietetyczne, do jego przygotowania użyjmy makaronu pełnoziarnistego, wybierzmy mięso mielone z indyka lub kurczaka zamiast mięsa wieprzowego oraz zrezygnujmy z posypywania makaronu parmezanem, po takich korektach otrzymamy dietetyczną i smaczną propozycję na danie obiadowe.

Makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów

Składniki na 4 porcje:

400 g dowolnego makaronu (spaghetti, świderki, penne)

½ łyżeczki soli

Składniki na sos:

1 cebula (100 g)

2 ząbki czosnku

3 pomidory malinowe (około 650 g)

400 g mięsa mielonego

2,5 łyżki oliwy z oliwek (25 g)

½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

1-1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

¼ – ½ łyżeczki curry

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego domowego keczupu

100 ml gorącej wody z gotowania makaronu

kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Pomidory na ich dolnej stronie nacinamy nożem na krzyż, umieszczamy w garnku i zalewamy gorącą wodą, czekamy około 30 sekund, wylewamy gorącą wodę, umieszczamy pomidorki na sicie, przelewamy zimną wodą, następnie pozbawiamy je skórki, zaczynając od naciętych miejsc, usuwamy również wszystkie stwardniałe wewnętrzne części szypułek. Obrane pomidory kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy sól, gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy na sitku (pozostawiając 100 ml wody, która będzie potrzebna do zagęszczenia sosu) i przelewamy zimną wodą. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę, smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy tylko chwilkę, około 30 sekund, wrzucamy mięso mielone, dokładnie mieszamy, tak aby mięso rozdrobniło się na malutkie kawałki, smażymy na średnim ogniu przez 8 minut, dosyć często mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem listków bazylii i kontynuujemy smażenie przez 2 minuty, na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę z gotowania makaronu, całość zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut (możemy skrócić nieco czas gotowania, jeśli preferujemy sosy bardziej rzadkie lub wydłużyć czas jego smażenia, jeśli wolimy sosy bardziej gęste). Gotowy sos doprawiamy do smaku (sos może wymagać doprawienia, ponieważ w zależności od tego jakich pomidorów użyjemy do jego przygotowania, będziemy potrzebowali różnej ilości soli i cukru, jeśli użyjemy kwaśnych pomidorów, na pewno będziemy musieli nasz sos troszkę bardziej dosłodzić, podobna sytuacja może mieć miejsce, jeżeli zamiast domowego keczupu użyjemy koncentratu pomidorowego). Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem, który posypujemy drobniutko posiekanymi liskami bazylii oraz wiórkami startego na drobnej tarce parmezanu.

Przepis na Makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Pora na pomidora, czyli makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów”

  1. Latwe danie, dzieki blogerkom za ten blog. Cale zycie godzinami stalam przy ” garach”, a efekty były różne. Teraz przez ten blog gotuje bez pracy, szybko, smacznie i zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *