Lato zamknięte w słoikach, czyli sałatka z ogórków i fasolki szparagowej na zimę

Agata podobnie jak ja bardzo lubi metaforę lata zamkniętego w słoikach. Tylko że ona tę metaforę zamienia na konkrety, które wspaniale wyglądają na półkach spiżarni i doskonale smakują. Lipiec to okres robienia przetworów, które zimą przypomną o letnich smakach, zapach, kolorach i aromatach. Tak oto impresje kulinarne nadają autentyczny sens zwykłym czynnościom, które wzbogacają nasze trwanie w czasie. Dzisiaj tradycyjny przepis na to, jak zatrzymać czas i smak, czyli sałatka z ogórków i fasolki szparagowej na zimę.

Przysmaki ze słoika

Sałatki w słoikach to nie tylko kawałek lata podczas zimy, ale wielka wygoda. Wystarczy otworzyć słoik i mamy wartościowy dodatek do dania głównego. Rewelacyjna sprawa, gdy brakuje czasu na przygotowywanie wymyślnego obiadu, a chce się zjeść dobrze, smacznie i zdrowo. Czyż można sobie wyobrazić lepszy dodatek do szybkiego i pysznego obiadu zimowego niż domowa sałatka? Świetna jako zamiennik dla sałatki ze świeżych warzyw, których przecież zimą brakuje (te dostępne w marketach bardzo często są wątpliwiej jakości).

Wówczas sałatka, na przykład z ogórków i fasolki szparagowej, okaże się niezastąpiona. Agata dodaje, że skład sałatki możemy modyfikować. Jeśli mamy więcej ogórków, zmniejszmy proporcjonalnie ilość fasolki lub na odwrót.

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej na zimę

Składniki na około 20 półlitrowych słoików:

2 kg ogórków

2 kg żółtej fasolki szparagowej

1 kg cebuli

1 łyżka soli (19 g)

Składniki na zalewę:

1 szklanka octu (250 ml)

½ szklanki oleju (115 g)

4/5 szklanki przecieru pomidorowego (200 g)

4 łyżki soli (76 g)

2 szklanki cukru (440 g)

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Dodatkowo:

½ łyżeczki soli do gotowania fasolki

około 20 półlitrowych wyparzonych słoiczków

Wykonanie:

Z fasolki odcinamy końcówki, myjemy pod bieżącą, zimną wodą i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody z 0,5 łyżeczki soli, do wrzącej wody wrzucamy pokrojoną fasolkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce przez 20 minut. Ugotowaną fasolę odcedzamy na sicie i studzimy. W czasie gdy fasolka się studzi, przygotowujemy ogórki oraz cebulę: ogórki obieramy ze skórki i kroimy na jak najcieńsze plasterki (ogórki możemy pokroić na tarce elektrycznej, zaoszczędzimy sobie wówczas dużo czasu). Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. W dużej misce mieszamy ze sobą ogórki, cebulę oraz łyżkę soli, odstawiamy na 30 minut. Po upływie przewidywanego czasu odcedzamy wodę z naszych warzyw (aby dokładnie pozbyć się wody, najlepiej usuwać ją poprzez ściskanie ogórków z cebulką w rękach). Do ogórków wsypujemy wystudzoną fasolkę, całość mieszamy. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, mieszamy i podgrzewamy, na niezbyt dużym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciepłą zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 30 min. Po upływie 30 minut sałatką razem z zalewą napełniamy wyparzone słoiki (najlepiej najpierw umieścić w słoiczkach warzywa, a dopiero na końcu uzupełnić zalewą, starając się umieścić w miarę jednakową ilość zalewy we wszystkich słoikach). Zakręcone słoiki z sałatką umieszczamy w garnku, w którym będziemy przeprowadzać pasteryzację, zalewamy słoiczki wodą do wysokości około ¾, wodę doprowadzamy mniej więcej do temp. 80 stopni i w takiej temperaturze pasteryzujemy sałatkę przez 15 minut.

Przepis na Sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w wersji do wydruku i PDF.

3 odpowiedzi do “Lato zamknięte w słoikach, czyli sałatka z ogórków i fasolki szparagowej na zimę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *