Kruche ciasto z jabłkami i budyniem na letnie podwieczorki, w poniedziałki i we wtorki

Popijam sobie pyszny i zdrowy koktajl jarmużowy według przepisu Agaty i myślę o tym, że letnie impresje kulinarne (i chyba nie tylko te) najpełniej czuje się na wsi. Gdzie wszystko, co najlepsze jest pod ręką (łącznie ze świeżym jarmużem z ogródka naszego dziadka). To ewidentnie czas cukiniowy, kiedy odświeżam wszystkie przepisy z cukinii. Letnie popołudnia poza tym warto zwieńczyć czymś rozkosznie słodkim. Może to być  na przykład opisane już ciasto czekoladowe z cukinii albo proponowane dzisiaj kruche ciasto z jabłkami i budyniem.

Szybko, smacznie, wakacyjnie

Budyniowe ciasto z jabłkami powstaje błyskawicznie. A smakuje jak marzenie! Latem wiele osób trzyma się diety, ale na taką pychotkę warto sobie pozwolić mimo rygorów:). Na przykład podczas podwieczorku z dziećmi zjedzonego w ogrodzie, w którym pojawiają się już pierwsze jabłka. Kruche ciasto podane do mrożonej kawy albo zapakowane do pojemnika i zabrane na wycieczkę będzie znakomitym dopełnieniem wakacyjnych chwil. Podobnie jak koktajl  jarmużowy z owocami, który polecam z całego serca! Tym bardziej że jarmuż to superfood.

Jeśli chcemy mieć więcej budyniowo-jabłkowej pyszności, to zróbmy większe ciasto. Agata zaznacza, że gdy chcemy upiec ciasto w dużej blaszce, musimy podwoić ilość składników, konieczne będzie wówczas również wydłużenie czasu pieczenia o około 5 minut.

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki na blaszkę o wymiarach 30 cm x24 cm:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

1 małe jajko

1 żółtko

1,5 łyżki śmietany 12-18% (21 g)

1,5 łyżki oleju (21 g)

100 g masła

½ szklanki cukru (110 g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)

500-600 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych

1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem (90 g)

500 ml mleka

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, mieszamy, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, olej oraz masło, wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto, które otrzymaliśmy dzielimy na 2 części w proporcji około 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta, na stolnicy dosyć mocno podsypanej mąką, rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowanym ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie w ósemki. Pokrojone jabłka rozkładamy ściśle obok siebie, na powierzchni kruchego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący budyń wylewamy na jabłka, wyrównujemy wierzch łyżką. Mniejszą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach na gorący budyń, delikatnie, rękoma rozprowadzamy ciasto równomiernie po całej powierzchni budyniu. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40 minut. Schłodzone ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na Kruche ciasto z jabłkami i budyniem w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Kruche ciasto z jabłkami i budyniem na letnie podwieczorki, w poniedziałki i we wtorki”

  1. Smaczne, upiekłam w dużej blaszce bo cala rodzina lubi ciasta z jabłkami; w mig zjedli połowę ciasta a resztę schowałam do lodówki na podwieczorek, na pewno będzie jeszcze lepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *