Ekspresowa i zdrowa cukinia z kiełbaską

Coś szybkiego, co chce się zjeść prosto z patelni? Może cukinia z kiełbaską, którą robi się w kila chwil. Obie z Agatą lubimy cukinie, więc dzisiaj cukiniowych impresji ciąg dalszych. Ogromną zaletą tych przepisów jest łatwość i czas wykonania połączony z dużą wartością odżywczą.

Wartościowy posiłek dla całej rodziny

Cukinia z kiełbaską to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Żeby było naprawdę wartościowe, Agata sugeruje wybrać kiełbasę o jak największej zawartości mięsa i jak najmniejszej zawartości substancji dodatkowych typu glutaminian sodu czy polifosforany.

Danie do zamrożenia

Agata podpowiada, że cukinia z kiełbaską to także danie do zamrożenia. Przyda się, kiedy zabraknie czasu na gotowanie. Doskonałym dodatkiem do cukinii z kiełbaską są młode ziemniaczki z koperkiem lub domowe bułki, które znajdziecie na naszym blogu w wielu wariantach!

Czas na cukinie

Cuda z cukinii naprawdę najlepiej zrobić o tej porze, kiedy w ogródkach i na targach warzywa te olśniewają kolorem. Oto nasze propozycje, które już znacie, a które teraz warto sobie przypomnieć: czekoladowe ciasto z cukinią (soczyście czekoladowe), makaron z cukinią i pieczarkami (danie zaskakujące i gotowe raz dwa), kolorowe leczo (talerz różności z cukinią jako motywem przewodnim).

Cukinia z kiełbaską

Składniki na 3 porcje:

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

320 g kiełbasy (ok. 3,5 sztuki)

1 malutka żółta cukinia (240 g)

1 malutka zielona cukinia (240 g)

1 cebula (120 g)

1 ząbek czosnku

100 g passaty pomidorowej (1 mała filiżanka)

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Kiełbaski kroimy na pół, a następnie na plasterki. Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na połówki, a następnie również na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbaskę i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 4 minuty, dodajemy cebulę, smażymy przez kolejne 2 minuty, dorzucamy cukinię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy przez 4-6 minut, a właściwie do momentu, aż zobaczymy, że cukinia straciła już swoją surowość (czas smażenia, będzie zależał od tego na jak grube plastry pokroiliśmy naszą cukinię), na koniec wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy już tylko 1 minutkę.

Przepis na Cukinie z kiełbaską w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *